Predsjednik HKD “Napredak” na Ekonomskom forumu u Poljskoj

franjo topic

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić sudjelovat će od 5. do 7. septembra na Ekonomskom forumu u Krynici u Poljskoj.

Na ovogodišnjem Forumu, poznatom i kao “Istočni Davos”, pod visokim pokroviteljstvom Parlamenta Republike Poljske, sudjelovat će oko četiri hiljade političara, intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Evrope, ali i sa zapada, a Topić će biti predavač iz Bosne i Hercegovine.

Forum je iznimno značajan događaj za središnju i istočnu Evropu na kojem se kroz raspravu te formalne i neformalne susrete, kreira povoljna klima za razvoj političke i gospodarske saradnje između istoka i zapada Evropske unije, ali i između Evropske unije i susjednih zemalja.

Krynica je, kako ističu organizatori, važna tačka na političkoj mapi svijeta gdje se “Istok susreće sa Zapadom”.

Predsjednik Napretka Franjo Topić govorit će na panelu pod radnim nazivom “Uloga kršćanstva u oblikovanju evropskog savremenog lica”. Uz Topića, na ovom panelu sudjelovat će i Csaba Kiss (Mađarska), izvanredni profesor na Odsjeku za mađarske studije Sveučilišta u Varšavi, Zbigniew Krysiak (Poljska), predsjednik Instituta ”Schuman's Thought” iz Poljske, Zbigniew Stankiewicz (Latvija), nadbiskup Rimokatoličke nadbiskupije u Rigi, Lorinc Nacsa (Mađarska), član Narodne skupštine Mađarske, Matyas Zrno (Češka Republika), programski direktor Civilnog instituta iz Češke te Pavol Macala (Slovačka), član upravnog odbora znanstvene udruge ”Personalism” iz Slovačke. Moderator ovog panela bit će Maciej Szymanowski, savjetnik predsjednika Parlamenta Poljske, saopćeno je iz HKD Napredak.