Urednik tabloida zbog naslova podnio ostavku

tabloid_fakt

Glavni i odgovorni urednik poljskog tabloida Fakt Robert Feluš podnio je ostavku nakon žestoke kritike od kolega novinara iz ostalih medija zbog jednog naslova.

On je ostavku podnio zbog teksta pod naslovom “Otac odabrao politiku, sin uže” o samoubistvu sina jedinca bivšeg poljskog premijera Leška Milera.

Lešek Miler mlađi (48) umro je 27. augusta, a po prvim saznanjima policije radilo se o samoubistvu.

Tabloid Fakt 1. septembra, na dan sahrane, objavio je na naslovnoj strani fotografiju oca i sina uz naslov “Otac odabrao politiku, sin uže”, zbog čega je bivši premijer Miler odlučio da Fakt tuži sudu.

“Postoje u životu događaji, vrijednosti i osjećanja koja iziskuju poseban osećaj za mjeru, takođe i od novinara. Takva situacija je smrt sina jedinca i voljenog oca. To je krajnje sramna zloupotreba ljudske tragedije”, osudilo je udruženje poljskih novinara Press klub Poljska naslovnu stranu tabloida.

Feluš se nakon te osude i lavine komentara njegovih kolega na internetu da je Fakt postupio lešinarski i prekršio novinarski kodeks, jer takvi naslovi nemaju veze sa novinarstvom, prvo izvinio bivšem premijeru i njegovoj porodici a u ponedjeljak je podnio ostavku i odlazi iz tabloida, javljaju danas poljski mediji.

“Iskazali smo nedostatak poštovanja, prešli smo granice dobrog ukusa i principa koji su dužni da obavezuju profesiju novinara”, izvinio se u ime Fakta bivšem premijeru Lešeku Mileru i svim čitaocima Robert Feluš.