Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angola

Predsjednikova kćerka opustošila milijarde iz jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta

isabeladossantos

Tvrdi da se radi o uroti

Najbogatija žena u Africi, prva kći bivšeg predsjednika Isabel Dos Santos, službeno je optužena za niz kaznenih djela, među kojima za prijevaru, pronevjeru i pranje novca te trgovinu utjecajem, javio je BBC.

Odvjetnik Helder Pitta Groz rekao je da se optužbe odnose na vrijeme kad je Dos Santos bila predsjednica državne naftne kompanije Sonangol, na čijem je čelu bila godinu i pol od juna 2016.

Vodila je i nekoliko drugih angolskih javnih preduzeća i imala udjele u grupacijama u Portugalu, posebno bankarskim.

Luanda Leaks

Uz Dos Santos, optuženo je još nekoliko ljudi.

Pitta Groz je rekao da će za optuženima biti izdana međunarodna potjernica ako se ne odazovu angolskim vlastima.

Optužbe na račun Isabel dos Santos otkrivene su u nedjelju u dokumentima Luanda Leaks koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Izgradila osobno bogatstvo pustošeći resurse u Angoli

Isabeli dos Santos, dugo nedodirljivoj u njezinoj domovini Angoli, na teret se stavlja da je izgradila osobno bogatstvo pustošeći resurse u toj zemlji.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara nakon pregleda više od 700.000 dokumenata došao je do zaključka da je ukrala milijarde od države, jedne od najsiromašnijih u svijetu.

Dokumenti su pokazali da je kći Josea Eduarda dos Santosa, bivšeg angolskog predsjednika, izgradila bogatstvo korupcijom i iskorištavanjem vlastite zemlje.

Tvrdi da se radi o uroti

Imala je pristup lukrativnim poslovima sa zemljištem, naftom, dijamantima i telekomima kad je njezin otac bio predsjednik Angole, piše BBC.

“Princeza”, kako su joj tepali u domovini, tvrdi da se radi o prevari i uroti i da su optužbe u potpunosti lažne i politički motivirane.