Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radovan Višković

Preduzećima u RS-u indirektno pogođenim pandemijom 13,6 miliona KM

radovan viskovic (1)

Nije limitirano na šta će privredni subjekti trošiti ova sredstva, važno je naglasiti ovo je pomoć privrednim subjektima a ne radnicima

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je danas, nakon treće sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda tog entiteta da je donesena odluka da za 2.865 privrednih subjekata i preko 18.000 radnika Vlada RS-a izdvoji 13,6 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“To su oni privredni subjekti koji su na indirektan način trpili štetu od pandemije virusa korona. To nisu privredni subjekti koji su odlukama Štaba bili zatvoreni ili onemogućni u svom radu nego koji su mogli da rade ali zbog nerada partnera u okruženju nabavke sirovine ili isporuke nisu poslovali u punom kapacitetu”, kazao je Višković.

Rekao je da su u pitanju privredni subjekti koji ispunjavaju uslove a za manji broj je u toku obrada i svi koji budu ispunjavali uslove biće ima naknadno donešena odluka i isplaćeno. Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da od danas počinje isplata, da su rješenja napravljena.

“Nije limitirano na šta će privredni subjekti trošiti ova sredstva, važno je naglasiti ovo je pomoć privrednim subjektima a ne radnicima”, kazao je Višković.

Prema njegovim riječima danas je donesena odluka da se Institut za javno zdravstvo RS odobri 1,25 miliona KM za nabavku 25.000 testova jer iako trenutno ima dovoljno testova potrebno se pripremiti za naredni period.

“Iznos od 1,3 miliona KM plus PDV odobren je za adaptaciju i sanaciju stare hirurgije koja se u narednom periodu mora pretvoriti u COVID bolnicu. To je dodatnih 350 ležajeva sa svim onim što jedna bolnica u regiji mora da ispunjava”, kazao je Višković.

Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida odobrena je novčana pomoć od 238.000 KM kako bi im bio odblokiran račun koji je UIO BiH blokirala zbog duga.