centralna banka bih

Predviđen pad BDP-a u ovoj godini za 5,5 posto

centralna banka bih

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do sprovođenja reformi koje bi ojačale upravljanje BiH i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova, ali da može doći i do smanjenja kreditnog rejtinga u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i integraciju BiH u EU

Analitičari međunarodne rejting agencije Mudis predviđaju pad realnog bruto društvenog proizvoda /BDP/ u BiH za 5,5 posto u ovoj godini, iako je prošle godine zabilježen rast od 2,9 posto.

Analitičari predviđaju da će 2021. godine BDP iznositi 3,5 posto, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je kreditni rejting BiH ocijenjen kao stabilan, te da kao ključne faktore međunarodna rejting agencija navodi stalne strukturalne izazove koji utiču na srednjoročne izglede rasta u BiH, ograničavajući ekonomsku snagu zemlje.

Kao ključni faktor navedeni su i umjereni nivoi duga i fiskalno ograničavanje koji posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju.

Analitičari navode da je proteklih godina BiH očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. godine manji budžetski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu indirektnih poreza, ali takođe i u suzdržavanju od trošenja.

Treći faktor koji je uticao na potvrdu kreditnog rejtinga BiH zasnovan je na institucionalnim ograničenjima.

Iz Agencije navode da složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efiksano donošenje odluka, ali da istovremeno aranžman valutnog odbora obezbjeđuje efikasno sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visok nivo kredibiliteta.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do sprovođenja reformi koje bi ojačale upravljanje BiH i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova, ali da može doći i do smanjenja kreditnog rejtinga u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i integraciju BiH u EU.