SHOWbuzz

Ilija iz "Otpisanih"

Preminuo glumac Zoran Miljković

22/08/2020

Posljednjih desetak godina intezivno je radio sa producentskom kućom "Film 87" iz Rima i za italijansku televiziju "RAI UNO"

Glumac Zoran Miljković, najpoznatiji kao Ilija iz “Otpisanih”, preminuo je u 73. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama u beogradskom pozorištu “Duško Radović”, ali i brojnim epizodnim ulogamam u popularnim serijama i filmovima.

Od njega se ovaj teatar pozdravio u čitulji objavljenoj u jednim dnevnim novinama. “Posljednji pozdrav dragom kolegi, glumcu koji je u Malom pozorištu “Duško Radović” proveo 35 godina, od čega 15 kao prvak pozorišta. Neka mu je vječna slava”, navodi se u čitulji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

In memoriam – Zoran Miljković (1947-2020) Sa tugom obaveštavamo publiku i kolege da je 20.8.2020. godine preminuo naš kolega, glumac Zoran Miljković. Bio je član ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“ trideset i pet godina, i naš prvak tokom petnaest godina karijere. Rođen pre 73 godine u Beogradu, mladost provodi u Požarevcu, gde otkriva dve svoje najveće strasti – glumu i konje. Na Ljubičevskim igrama dva puta odnosi pobedu i dobija titulu „Viteza“ višeboja 1967. i 1968., potom dolazi u Beograd na studije istorije umetnosti, gde polaže audiciju u Akadmskom pozorištu „Branko Krsmanović“. Prvi profesionalni angažman dobija u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banja Luci, gde postaje stalni član i mladi prvak pozorišta. U Beograd se vraća 1976.godine i postaje član Malog pozorišta. Dobitnik je brojnih nagrada, kao što je nagrada u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“, kao i na festivalima u Zagrebu i Kotoru za ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“. Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja „Poslednja trka“ sa grlom Zimzelen. Pamte se njegove kreacije u serijama „Otpisani“, “Vruć vetar“, „Bolji život“, „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, „Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“ Emira Kusturice, kao i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Objavu dijeli Malo pozorište Duško Radović (@malopozoriste1948)

Za sobom je ostvario veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umijeće koristio je u nekoliko filmova poput dječijeg ostvarenja “Posljednja trka” sa grlom Zimzelen. Govorilo se da u staroj Jugoslaviji samo dva glumca su bila u stanju da bez kaskadera odjašu veoma tešku trku preko šiblja: to su Boban Petrović i njegov kum Zoran Miljković.

Pamte se kreacije u “Otpisanima”, “Vrućem vjetru”, “Boljem životu”, seriji “Vuk Кaradžić”, filmovima “Doktor Mladen”, Slučaj Harms”, “Ona voli Zvezdu”, “Podzemlje” Emira Кusturice, pomenuta “Posljednja trka”, ali i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Posljednjih desetak godina intezivno je radio sa producentskom kućom “Film 87” iz Rima i za italijansku televiziju “RAI UNO”.

Snimio je desetak serija i TV filmova među kojima “Zaboravljeni”, “Velika pljačka trezora”, “Belgrado Sling”, “Buono Papa”, “Ano 70”,”Lo Skandalo de la Banka Romana”. Takođe je igrao i u nekoliko američkih filmova: “Logor Sobibur”, “Blijedo Lice”, “Кoriolan”, pored velikih svjetskih glumaca kao što su Deni Hjuston, Ralf Fajns, Riki Tonjaci, Vinset Perez.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.