Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika srpska

Predviđene stipendije za srednjoškolce koji izaberu deficitarna zanimanja

20200529_2_42687689_55413030_Web

Deficitarna zanimanja definisana su po lokalnim zajednicama, a, između ostalog, radi se o modnim krojačima i galanteristima, zidarima, armiračima, betonircima, bravarima, zavarivačima, alatničarima, električarima…

Budući srednjoškolci u Republici Srpskoj koji upišu neko od deficitarnih zanimanja u lokalnim zajednicama dobijaće stipendiju od 100 KM mjesečno i imaće besplatan prevoz, izjavila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

S privredom je usaglašeno koje su potrebe tržišta rada te je ustanovljeno da se radi o oblastima tekstilne, metalne, drvoprerađivačke i mašinske industrije. Deficitarna zanimanja su definisana po lokalnim zajednicama, a, između ostalog, radi se o modnim krojačima, modnim galanteristima, zidarima, armiračima, betonircima, bravarima, zavarivačima, alatničarima, električarima, elektroinstalaterima, modnim obućarima.

“Vlada RS je juče donijela odluku za finansijsku stimulaciju upisa u deficitarna zanimanja u određenim lokalnim zajednicama i školama koje su iskazale potrebe za upise u određene smjerove”, kazala je Natalija Trivić.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci ona je istakla da je objavljen konkurs za upise učenika u srednje škole na području ovog entiteta.

“Predviđen je upis za 13 struka, u 106 zanimanja i ove godine očekujemo upis oko 9.800 učenika koji su u ovom momentu završni razredi osnovnih škola”, rekla je ona i dodala da je pojačana upisna kvota kako bi učenici mogli upisati ono čime žele da se bave.

Ona je istakla da su radili na stimulativnim upisnim politikama u smislu ciljanih i usmjerenih upisa u srednje škole kako bi upis usaglasili s potrebama tržišta rada, odnosno kako bi učenici koji žele da ostanu na nivou srednje mogli po završetku školovanja da pronađu posao, ali i da oni koji žele nastaviti obrazovanje dobiju dobre kvalifikacije.

Ona je podsjetila da su s oko 100 privrednih društava potpisani ugovori o plaćenim učeničkim praksama, a da je izmjenama i dopunama zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju koje su u proceduri predviđeno da se 25 posto praktične nastave obavlja kod poslodavca.

Konkursom za upis učenika planiran je upis 10.969 učenika od čega 2.677 u 119 odjeljenja zanimanja trećeg stepena složenosti i 8.298 učenika u 348 odjeljenja zanimanja četvrtog stepena služenosti. Predviđena su dva upisna roka, junski od 15. do 26. juna i julski od 6. do 17. jula.