Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prerađivne od pilećeg mesa BiH tri puta više izvezla nego što je uvezla

pilici

Iako u spoljnotrgovinskoj razmjeni mesa bilježimo ogroman deficit, BiH je za pet godina izvezla tri puta više prerađevina od mesa peradi nego što je uvezla.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, lane smo uvezli 1.538 tona, a izvezli 4.820 tona prerađevina ovog mesa.

Takođe, prošle godine smo izvezli skoro 6 miliona KM prerađevina više nego u 2016, dok je uvoz porastao za nekih milion i po KM.

Ipak, u razmjeni svježeg mesa peradi bilježimo deficit, pa smo lane izvezli 11 miliona, a uvezli 19 miliona KM. Dobra stvar je što je lane broj tržišta na koja plasiramo ovo meso sa 10 skočio na 21, pa se proizvodi od mesa peradi iz BiH mogu kupiti ne samo na tržištu Evrope, nego i Azije i Australije.

S druge strane, u BiH već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja upravo mesa peradi, sa učešćem od čak 60 odsto na domaćem tržištu.

Tako je, za samo godinu dana u BiH proizvedeno 59.000 tona ovog mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu prije. To znači da je u ovom periodu proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 odsto.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da kilogram junetine bez kosti košta oko 13, a kilogram svinjetine sa kostima 8 KM, dok se prosječna cijena pilećeg mesa kreće oko 5 KM.

To je razlog što većina građana BiH, s obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, uglavnom kupuje upravo ovo meso.