Odluka Vlade

Prestaje da važi uredba o kontroli cijena u RS-u

porezna-racuni111

Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o sportu, a osnovni razlog je potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema RS

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 74. sjednici u Banjaluci, Uredbu o prestanku važenja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području ovog entiteta, a uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim toga Vlada je utvrdila Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za mjesec april 2020. godine.

“Cilj donošenja Uredbe je pružanje podrške privredi radi očuvanja zaposlenosti kod poslovnih subjekata i preduzetnika koji imaju pad poslovnog prihoda koje su uzrokovane pandemijom virusa korona. Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodjelu sredstava za mjesec april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja”, saopšteno je iz Vlade RS-a.

Navodi se da djelimični prestanak s radom podrazumijeva prestanak rada određenog broja radnika, dok smanjen obim poslovanja podrazumijeva pad poslovnog prihoda u mjesecu aprilu 2020. godine u iznosu od najmanje 20 odsto u odnosu na promet iz aprila 2019. godine.

“Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi RS uputili privredni subjekti i prijave na internet stranici registra šteta. Odobrena sredstva isplaćuju se iz sredstava Kompenzacionog fonda RS na broj žiro-računa poslovnog subjekta ili preduzetnika”, navodi se u saopštenju.

Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, po hitnom postupku čime se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu državnih stanova sa 30. juna 2020. godine na 30. jun 2025. godine.

Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o sportu, a osnovni razlog je potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema RS.

“Odredbama Prijedloga zakona nastoje se bolje urediti pojedini segmenti sportskog sistema koji će dovesti do razvoja sporta i sportskog sistema RS. Dijelovi sportskog sistema koji su u fokusu, a mogu doprinijeti boljoj organizaciji sporta, jesu rad i organizacija sportskih saveza RS, distinkcija između amaterskog i profesionalnog angažmana sportista, stručni rad sa sportistima, a posebno sa najmlađom populacijom, adekvatna zdravstvena zaštita i preventiva kroz obezbjeđenje minimuma zdravstvenih pregleda za sportiste do 18 godina, razvoj široke baze školskog i univerzitetskog sporta, mogućnost transformacije dijela sportskih udruženja – klubova u sportska privredna društva i pravovremena kontrola rada sportskih organizacija kroz rad sportske inspekcije, na osnovu precizno normiranih obaveza svih učesnika u sportskom sistemu RS.