Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga javnih nabavki

Afera “Respiratori”: Izuzeta dokumentacija iz tuzlanske i mostarskih bolnica

skb mostar2 – fena

Menadžment UKC Tuzla je, na zahtjev Tužilaštva BiH, dao ovjerene kopije koje su tražili na uvid u okviru afere “Respiratori”

Sveučilišna klinička bolnica Mostar predala je Tužilaštvu BiH svu dokumentaciju vezanu za javne nabavke tokom pandemije, potvrđeno je za Bljesak.info u ovoj ustanovi. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pregled i izuzimanje dokumentacije u vezi s javnim nabavkama tokom pandemije koronavirusa iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Kantonalne bolnice u Mostaru i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Dokumentacija iz ovih zdravstvenih ustanova izuzeta je tokom protekla dva dana u okviru predmeta ”Respirator”” radi utvrđivanja utroška sredstava od početka pandemije.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu na rješenje Suda BiH o prijedlogu pritvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da žalbu na osporeno rješenje temelje na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage.

Ističe se da je tužiteljski tim Tužilaštva BiH, u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, žalbu uputio i prije isteka zakonskog roka od 72 sata.