Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turizam

Prezentiran idejni projekat za izgradnju žičare u Nacionalnom parku Una

l_3b86692452bf752d4c06e5b86ebd913c

Izgradnja žičare koja bi povezala srednjovjekovni grad Ostrovica i Kulen Vakuf je višemilionski projekat

Predstavnici Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” prezentirali su danas idejni projekat za izgradnju žičare, koja bi povezivala srednjovjekovni stari grad Ostrovica i Kulen Vakuf, te obogatila turističku ponudu najmlađeg nacionalnog parka u BiH.

Direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić ocijenio je neophodnim imati dobro pripremljene i razrađene idejne projekte, kako bi mogli samostalno i sa partnerima aplicirati prema evropskim i drugim fondovima.

– Konkretno ova ideja je nastala prije otprilike sedam godina, s ciljem obogaćivanja i razvoja turističko – ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti u najatraktivnijem dijelu Nacionalnog parka Una. Naravno, nadamo se maksimalnoj podršci našeg osnivača Vlade Federacije BiH, kako i Kantonalne vlade, odnosno Grada Bihaća – istakao je on.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je maksimalnu moguću financijsku, ali i svaku drugu podršku izuzetno ambicioznom i atraktivnom projektu.

– Da bismo uopšte i razmišljali da kroz nekoliko godina realiziramo ovakav projekat, moramo odmah početi pričati o njemu, odnosno uložiti maksimalni napor u njegovu pripremu i prezentaciju. Grad Bihać će apsolutno financijski podržati izgradnju žičare, jer bi upravo građani ovog grada imali od nje i najviše koristi – dodao je gradonačelnik Fazlić.

On je mišljenja da se radi o fantastičnom projektu koji bi sigurno privukao veliki broj turista, te se nada da će jednako zainteresirani biti i svi drugi nivoi vlasti u BiH.

Izgradnja žičare koja bi povezala srednjovjekovni grad Ostrovica i Kulen Vakuf je višemilionski projekat, koji bi osigurao poseban doživljaj najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una, iz potpuno druge perspektive. Njegovu eventualnu realizaciju posebno priželjkuju mještani Orašca, Kulen Vakufa i drugih naselja, jer bi značio maksimalno unapređenje turističke ponude u tim pretežno povratničkim mjestima.

una