"Dajte nam šansu"

Kavalec: Specijalne škole treba jačati i one moraju biti podrška inkluzivnom obrazovanju

ines-kavalec

Smatra da je potrebno imati određeni broj inkluzivnih škola, te da su specijalne škole najjači resusrs koji treba iskoristiti

Zastupnici skupštine Kantona Sarajevo na sjednici razmatraju informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS o stanju inkluzivnog odgoja i obrazovanja s prijedlogom mjera za unapređenje odgojno-obrazovnog rada s djecom s teškoćama u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i centrima.

Direktni učesnici u tematskoj sjednici su bili i predstavnici udruženja koja okupljaju roditelje djece s teškoćama u razvoju, a jedno od tih udruženja su i “Dajte nam šansu” i “Kolibri”.

Direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec je u obraćanju zastupnicima kazala da obrazovanje ne može biti obaveza i odgovornost samo Ministarstva obrazovanja, već interresorno – ministarstva zdravstva, socijalni rad, ministarstva saobraćaja.

Smatra da ne postoji sistemski pristup obrazovanju, a ono podrazumijeva i inkluzivno obrazovanje djece s posebnim potrebama, jer, kako je pojasnila, inkluzija i socijalna inkluzija, ne može se vidjeti ako je ta populacija zatvorena.

Kao pozitivan primjer, navela je da djeca u Banjoj Luci, imaju redovan sistematski pregled, ali i dodatni sistematski pregled kojeg čine stručnjaci – logopedi, fizioterapeuti. Nakon toga stručnjaci daju instrukcije roditeljima gdje je najbolje upisati dijete: u redovno obrazovanje, specijalnu školu ili dnevne, rehabilitacijske centre.

– Mi imamo veliki problem kao roditelji, kao nastavni kadar, stručni kadar, kao Vlada, kao Kanton Sarajevo, jer nemamo instrukcije gdje upisati dijete – istakla je Kavalec, te dodala da je potrebno druge naučiti različitostima, da prihvate nekoga koji je drugačiji, treba imati na umu da “neko uči da pije vodu”.

Smatra da je potrebno imati određeni broj inkluzivnih škola, te da su specijalne škole najjači resusrs koji treba iskoristiti.

– Specijalne škole treba jačati, one su mjesto inkluzije – kazala je Kavalec i dodala da ukoliko se da šansa djetetu i porodici da se uključi u specijalno obrazovanje, time se daje šansa porodici da se uključi u društvu, da bude koristan član društva, jer se inkluzija ne može razvijati ako je ta populacija zatvorena.

Stoga, smatra ona, treba iskoristiti ljude koji su stručni, da budu podrška inkluzivnom obrazovanju, a u tom smislu je pohvalila Vladu KS koja ima strategiju otvaranja dnevnih rehabilitacijskih centara.

Također i predsjednica Udruženja za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju “Kolibri” Aida Hrnjić smatra da je potrebno ojačati inkluziju.

Naglasila je da je neophodna rana intervencija koja bi se odvijala još u vrtićima, a u tim ustanovama je potrebno povećati broj asistenata u nastavi.