Biznis

sbk

Prije septembra neće biti isplaćene subvencije predviđene “korona zakonom”

09/07/2020

Prihodi u proračunu SBK-a su, kako je rečeno, u prvoj polovini ove godine manji za 12 posto, u odnosu na isti period prošle godine

Prije septembra privrednicima neće moći biti isplaćene subvencije predviđene tzv. korona zakonom i rebalansom budžeta Srednjobosanskog kantona (SBK), izjavila je u četvrtak novinarima u Travniku ministrica finansija SBK-a Mirjana Plavčić.

Plavčić je kazala da se još čeka na doznaku sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bez kojih SBK ne može poduzetnicima pružiti pomoć koju predviđa “korona zakon”.

– Sve najave govore da će u julu doći do konačne realizacije sredstava MMF-a. Iz redovnih sredstava nećemo moći izmiriti ove obaveze. Budući da ide tek javni poziv po covid zakonu, vjerujem da neće biti isplata prije septembra, a do tada će biti jasnija situacija oko punjenja javnih prihoda – kazala je ministrica.

Vlada SBK-a do sada je raspisala dva javna poziva za sufinansiranje dijela aprilskih i majskih minimalnih neto plata, u djelatnostima kojima je, zbog pandemije koronavirusa, bio zabranjen rad.

Na pitanje novinara jesu li aprilske subvencije isplaćene privrednicima, Plavčić je kazala da na isplatu čeka još manji broj preduzeća.

– To je bio ogroman posao i trebalo je obraditi 834 zahtjeva i sve provjeriti. Imali smo jednu nesretnu situciju jer je došlo do određene pogreške na relaciji ministarstava finansija i gospodarstva i to nas je usporilo nekih desetak dana. Međutim, kako su predmeti završavani, sukcesivno je vršena isplata i možda ima još tri gospodarska subjekta kojima je neki problem s računom – kazala je ona, ističući da bi isplate po javnom pozivu sa maj trebale ići brže.

Plavčić je istaknula da je nakon aprila zabilježeno blago povećanje javnih prihoda, što predstavlja ohrabrenje da dolazi do stabilizacije.

– Istina prihodi su i dalje umanjeni u odnosu na prethodnu godinu, ali imamo određene znakove smirivanja negativnih efekata izazvanih pandemijom – naglasila je ona.

Prihodi u proračunu SBK-a su, kako je rečeno, u prvoj polovini ove godine manji za 12 posto, u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.