Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parmezan pod upitnikom

Prijeti nestašica još jedne raspostranjene namirnice u trgovinama u Evropi

kasa-market-prodavnica

Prema pisanju Augsburger Allgemeinea, proizvodnja u obližnjem konzorciju, gdje se proizvodi poznati Parmigiano Reggiano, već je morala biti značajno smanjena jer stiže manje mlijeka koje “zadovoljava standarde kvalitete”

Najgora suša u posljednjih 70 godina pogodila je najplodonosnije područje u Italiji. Riječ je, dakako, o nizinama uz rijeku Po.

Trenutna situacija zabrinjava tamošnje poljoprivrednike, a posljedice bi mogli osjetiti i njemački potrošači. Kiša nije pala mjesecima, a ovih dana najavljene su temperature više od 40 stepeni.

Bilo uz špagete bolognese, cezar salatu ili uz jelo s njokima – parmezan je nezaobilazan za mnoge ljubitelje sira kada je u pitanju kulinarsko uživanje u ljetnim jelima. No, kako pišu njemački mediji, popularni sirni specijalitet uskoro bi mogao nestati s polica supermarketa ili barem značajno poskupjeti.

Zbog suše, rijeka Po (Pad), koja presjeca sjevernu Italiju od Kotijskih Alpa do Jadranskog mora, na zabrinjavajuće je niskoj razini. Razlozi za to su i neuobičajeno suha zima, koja je rezultirala samo malim otapanjem snijega u Alpama i suho proljeće, koje je donijelo samo sporadične oborine.

Kako javlja ARD, vlada talijanskog premijera Marija Draghija već je reagirala i proglasila izvanredno stanje za sjeverne talijanske regije Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardija, Piemont i Veneto do kraja godine.

Gradovi i industrija u regiji ovise o vodi iz najduže talijanske rijeke, primjerice u proizvodnji hidroelektrične energije, transportu ili navodnjavanju. Poljoprivrednici sjeverne Italije iz Padske nizine upozoravaju, između ostalog, da je proizvodnja parmezana ugrožena i oglašavaju uzbunu.

Prema pisanju Augsburger Allgemeinea, proizvodnja u obližnjem konzorciju, gdje se proizvodi poznati Parmigiano Reggiano, već je morala biti značajno smanjena jer stiže manje mlijeka koje “zadovoljava standarde kvalitete”.

Osušena polja ugrožavaju opskrbu stoke, a time i proizvodnju mlijeka

Međutim, kako bi se osigurala proizvodnja, krave sjevernotalijanskih farmera, uključujući 300 frizijskih goveda na farmi mliječnih krava Simone Minelli u blizini Mantove, moraju biti opskrbljene vodom. Ako farmer želi isporučiti 30 litara mlijeka na kraju dana, njegove životinje trebaju 100 do 150 litara vode za piće svaki dan.

S druge strane, ako životinje ne dobivaju zalivene biljke za jelo i nedovoljno za piće, kvaliteta mlijeka trpi. Prema Chipu, neka od polja Simonea Minellija već su se osušila. Kupnja hrane za životinje je također otežana, jer i drugi farmeri pate od suše.

Proizvodnja parmezana zahtijeva visoku kvalitetu mlijeka.

Goveda koja se koriste za proizvodnju mlijeka stoga hitno trebaju vodu kako bi njihovo mlijeko uopće zadovoljilo stroge standarde za proizvodnju parmezana – inače nema pečata odobrenja. Ako se životinje ne mogu adekvatno zbrinuti ili rashladiti vodom kako bi se spriječilo njihovo pregrijavanje, Minelli će morati smanjiti ispašu, a tada će i prodati manje mlijeka.

Razmjeri suše postaju jasni kada se pogledaju brojke. Prema Coldirettiju, najvećem udruženju poljoprivrednika u zemlji, suša u cijeloj regiji Po ugrožava “više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovicu stoke u dolini rijeke Po”, prenosi Chip. Postoji bojazan da će urod u Italiji biti manji za jednu trećinu. Zbog suše, ali i drugih nagomilanih faktora, cijena hrane u Italiji bi mogla biti veća za 70 posto

Još uvijek nije jasno hoće li kriza teško pogoditi njemačke ljubitelje parmezana. Osim moguće nestašice na policama sa sirom u supermarketima i diskontima Aldija, Lidla i Edeke, sasvim je zamislivo povećanje prodajnih cijena, kao što je nedavno bio slučaj s 50-ak prehrambenih maloprodajnih proizvoda.

U svakom slučaju, Njemačka je jedan od najvećih uvoznika italijanskog parmezana, piše Stuttgarter Zeitung pozivajući se na podatke Saveznog ureda za statistiku (Destatis). Kao rezultat toga, Njemačka je 2021. uvezla više od 41.000 tona hrane iz Italije, uključujući parmezan, koji je vrlo popularan u ovoj zemlji, piše magazin Fenix.