BiH

potpredsjednik SDP-a

Mijatović odao počast žrtvama logora Keraterm: “Ovo je ljudska i civilizacijska obaveza”

24/07/2022
Foto: Facebook

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, otišao je u Prijedor gdje je odao počast žrtvama koje su svirepo ubijene u logoru Keraterm na današnji dan prije 30 godina.

“Da se nikad više nikom ne ponovi! Obišao sam i obilaziću sva stratišta u Bosni i Hercegovini. Ovo je ljudska i civilizacijska obaveza, ko razume, razumeo je, ko nije neće nikada”, napisao je Mijatović.

Podsjetimo, u organizaciji Saveza logoraša BiH, Regionalnog saveza logoraša regije Banja Luka, te udruženja logoraša Prijedor 92 i Kozarac, danas će biti obilježena trideseta godišnjica zločina u logoru “Keraterm” u Prijedoru.

U ovom logoru je od kraja maja do početka avgusta 1992. godine bilo zarobljeno više od 3.000 logoraša. Najveći zločini desili su se u noći sa 23. na 24. juli 1992. godine, kada je ubijeno oko 200 logoraša. Haški tribunal je ovaj masakr proglasio jednim od najstravičnijih zločina koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Do danas su evidentirana 371 ubijena logoraša ovog logora. Najveći broj ubijenih, njih 350 je sa područja lijeve obale Sane, odnosno Mataruškog Brda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.