Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priliv novca u BiH iz dijaspore tri milijarde KM godišnje

dijaspora bih

U 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Već dugo svjedočimo stabilnom prilivu novca od naše dijaspore, koji na godišnjem nivou doseže iznose od oko tri milijarde KM, a što čini i do nevjerovatnih 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda naše zemlje, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Uprkos tome, naglasila je, država nema pravno uređen odnos sa iseljeništvom. Istina, postoji nekoliko dokumenata i zakona kojima su određeni odnosi sa iseljeništvom djelimično regulisani, ali ne i dovoljno.

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo odluku kojom je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pripremi prijedlog politike o saradnji sa iseljeništvom, što će biti preduslov za zakonsko regulisanje ove oblasti.

– Uskoro će biti okončano formiranje radne grupe, u čijem sastavu će biti predstavnici više državnih i entitetskih institucija, a predstavnici iseljeništva će biti konsultovani u svim fazama izrade te politike. To će biti sveobuhvatan dokument kojim će se utvrditi oblici saradnje države i dijaspore i regulisati odnosi i saradnja u svim oblastima. Na taj način će se utvrditi i obaveze institucij a prema iselj eništvu, tako da saradnja sa iseljeništvom neće ovisiti o dobroj volji predstavnika institucija, već će biti njihova obaveza – rekla je Borovac za “Oslobođenje”.