Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski ekonomski i socijalni odbor

“Primjerenom minimalnom platom” smanjiti siromaštvo i razlike

euri

Prema podacima Eurostata, minimalna plata u Bugarskoj iznosi 286 eura, a u Luksemburgu čak 2.071 euro

Evropski ekonomski i socijalni odbor traži od Evropske komisije da formira okvir za “primjerenu minimalnu platu”, kako bi bilo smanjeno siromaštvo i razlike među članicama Unije.

Odbor smatra da bi Evropska komisija, direktivom, trebalo da riješi ozbiljan i dugotrajan problem siromaštva u Uniji i vrati joj vjerodostojnost, s obzirom da EU nije ispunila obaveze usmjerene na smanjenje broja evropskih građana kojima prijeti siromaštvo, a njih je oko 20 miliona.

Razlike u propisanim platama unutar EU su velike.

Prema podacima Eurostata, minimalna plata u Bugarskoj iznosi 286 eura, a u Luksemburgu čak 2.071 euro.

Postojeći instrument za suzbijanje siromaštva – otvorena metoda koordinacije – nije ispunio očekivanja.

Zato Evropski ekonomski i socijalni odbor tvrdi da nije osiguran primjereni minimalni dohodak u svim zemljama EU, što je uzrokovalo dalje produbljivanje razlika unutar i između država članica te naškodilo vjerodostojnosti EU.

Uvođenje obavezujućeg evropskog okvira za dostojan minimalni dohodak u EU, koji bi omogućio generalisanje, podršku i dostojno određivanje sistema minimalnog dohotka u državama članicama, bio bi prvi i važan odgovor na ozbiljan problem siromaštva u Evropi.

Evropski parlament, Savjet i Komisija su, prema Ugovorima EU, obavezni da zatraže savjet Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora kada donose zakone za određena područja – napominju ekonomski portali.