Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

Privatni biznisi političarima donijeli milione

zarada političara
FOTO: Capital.ba

Načelnik Šipova Milan Kovač posjeduje više preduzeća, a lani je najbolje poslovala firma „Drvo-emdex“ Šipovo, čiji je zvanični vlasnik Kovačevo preduzeće „Drvna industrija Šipovo“

Neke od najvećih privatnih firmi političara u Republici Srpskoj zaradile su lani gotovo osam miliona maraka, a među njima svakako prednjači preduzeće „N-trade“ u vlasništvu narodnog poslanika Predraga Nešića, koje je bilo u plusu 2,4 miliona maraka.

Nešić, poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa svojim preduzećem „N-trade“ je u prošloj godini prihodovao 6,7 miliona KM, dok mu je dobit, kako je napomenuto iznosila 2,4 miliona maraka.

Ovo preduzeće je ovakvim rezultatom povećalo dobit iz 2022. godine kada su bili u plusu 2,3 milona KM, dok su tada obrnuli 8,8 miliona maraka.

Firma supruge ministra Mitrovića

Odmah iza Nešićevog preduzeća, po dobiti, slijedi firma „Oktan promet“ u vlasništvu Nele Mitrović, supruge ministra privrede i preduzetništva Vojina Mitrovića, koja je lani zaradila 1,3 miliona maraka, a prihodovala 1,9 miliona KM.

Firma „Oktan promet“ je smanjila dobit od pretprošle godine kada su u plusu bili 2,1 milion maraka, dok su im prihodi tada iznosili 2,7 miliona KM.

Pozamašnu zaradu prošle godine zabilježila je i firma „Studio design“ čiji je vlasnik poslanik SPS-a u NS RS Milan Milaković, piše Capital.ba.

Ovo preduzeće koje se bavi reklamama i propagandom je lani zaradilo 1,1 milion maraka, dok su mu prihodi iznosili 10,9 miliona KM.

„Studio design“ je značajno povećao zaradu u odnosu na pretprošlu godinu kada im je dobit iznosila 676.068 KM, a prihodi 7,3 miliona maraka.

Poslanik Socijalističke partije u NS RS Zoran Kokanović vlasnik je firme „Weld mag“ koja je lani bila u plusu oko milion maraka, dok su im prihodi iznosili 6,5 miliona KM.

Ovo preduzeće je takođe prošle godine značajno smanjilo dobit u odnosu na 2022. kada su zaradili 2,2 miliona KM, a prihodovali oko šest miliona maraka.

Firma „Drvoprerada Đurić“ u vlasništvu narodnog poslanika SDS-a u NS RS Pere Đurića zaradila je lani 794.003 KM, a obrnuli su 4,6 miliona maraka.

Đurić je povećao dobit u odnosu na pretprošlu godinu kada je u plusu bio 580.541 KM, a prihodovao 4,3 miliona maraka.

Zarada firme mladog poslanika PDP-a

Firma „Auto-moto trade“ Srebrenica u vlasništvu potpredsjednika NS RS Petka Rankića bila je lani u plusu 731.144 KM, dok su im prihodi iznosili oko 12 miliona maraka.

I Rankićevo preduzeće je popravilo poslovanje u odnosu na pretprošlu godinu kada su poslovali sa dobiti od 330.501 KM, a prihodovali su 10,1 milion maraka.

Slijedi preduzeće u vlasništvu ministra privrede Vojina Mitrovića „Šipad komerc“ koje je zaradilo 258.104 KM, a prihodi su im iznosili 394.316 maraka.

Mitrović je čak pokvario rezultat od pretprošle godine kada je u plusu bio 468.369 KM, a prihodovao 658.840 maraka.

Firma „Uprava“, mladog poslanika PDP-a u NS RS Nebojše Drinića lani je zaradila 219.345 KM, a prihodi su im iznosili 625.673 marke.

Ovo preduzeće je popravilo rezultat u odnosu na 2022. godinu kada su imali dobit od 92.458 maraka, a prihodovali 286.771 KM.

Načelnik Šipova Milan Kovač posjeduje više preduzeća, a lani je najbolje poslovala firma „Drvo-emdex“ Šipovo, čiji je zvanični vlasnik Kovačevo preduzeće „Drvna industrija Šipovo“.

„Drvo-emdex“ je lani zaradio 20.241 KM, dok su im prihodi iznosili 2,4 miliona maraka.

Najveći gubitaši među političarima

Najveći gubitak među firmama u vlasništvu političara i njihovih porodica definitivno bilježi „Agro-DR“ Bratunac u vlasništvu Ljiljane Rankić, supruge Petka Rankića koje je poslovalo sa minusom od čak 1,4 miliona maraka, dok su im prihodi iznosili 1,8 miliona KM.

Oni su ovakvim rezultatom samo produbili minus od pretprošle godine kada su bili u gubitku 373.042 KM, a prihodi su im iznosili oko 3,5 miliona maraka.

Poslanik SNSD-a u NS RS Slavenko Ristić vlasnik je preduzeća „Balkan Global“ iz Bijeljine koje je lani poslovalo sa gubitkom od 1,4 miliona maraka, dok su prihodovali 1,3 miliona KM.

I ova firma je višestruko povećala minus od 2022. godine kada su imali gubitak od 226.899 KM, a prihodi su im iznosili 272.175 maraka.

Sa gubitkom su poslovala i druga dva preduzeća načelnika Šipova Milana Kovača, te je tako njegova firma „DI Šipovo“ lani bila u minusu 132.902 KM, a prihodi su im iznosili 3,2 miliona maraka.

Oni su pokvarili rezultat od pretprošle godine kada su imali dobit od 23.832 KM, a prihodovali su 3,4 miliona maraka.

Preduzeće „Emdex“ iz Šipova, takođe u Kovačevom vlasništvu poslovalo je lani sa gubitkom od 39.394 KM, dok, prema zvaničnim finansijskim izvještajima, uopšte nisu imali prihoda.

Pretprošle godine je ova firma imala prihod od 1.000 KM i minus od 24.645 maraka.