Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privrednici u Mostaru razgovarali o boljem poslovnom okruženju u BiH

medjunarodni sajam gospodarstva mostar

Drugog dana Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar koji se u poslovnoj zoni grada na Neretvi održava u partnerstvu sa Republikom Turskom među gospodarstvenicima iz 24 zemlje svijeta održan je stručni skup pod nazivom “Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise”, javlja Anadolu Agency (AA).

S ciljem nastavka velike kampanje zagovaranja boljeg poslovnog okruženja s posebnim naglaskom na male biznise, a uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, skup je održan u organizaciji Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruga Nezavisni biro za razvoj Gradačac/Modriča.

Predsjednik LiNK-a Tomislav Majić je kazao da se ovim skupom javnosti i političarima u BiH želi ukazati da se glas poduzetnika mora čuti kada se donose zakoni koji se tiču privređivanja.

“Naša zemlja mora poboljšati poslovno okruženje jer bez ekonomije i ekonomskog razvoja nema opstanka niti jednog društva”, kazao je Majić.

Bosna i Hercegovina, kako je naglasio, se trenutno nalazi na 140. mjestu na svjetskoj listi uvjeta poslovanja što je jako nisko, osobito ako se u obzir uzme činjenica da je nekada po uvjetima poslovanja prostor bivše Jugoslavije bio 24. u svijetu.

“Mi želimo da kroz ekonomske promjene dovedemo ponovno BiH na tu razinu ili barem od 30 do 50 mjesta”, kazao je Majić uvjeren da je za to potrebna promjena ekonomskih politika .

No ohrabrujućim se smatra činjenica da je Mostarski sajam povezao čelne ljude brojnih zemalja, koji su jučer nazočili svečanom otvaranju najveće gospodarske manifestacije u regiji, a posebice činjenica da partnerska zemlja Turska prepoznaje ogromne potencijale za razvoj gospodarstva u BiH, što najbolje svjedoči brojnim investicijama.

Stoga je na današnjem stručnom skupu promoviran i jedinstveni alat koji sadrži preko 150 registriranih prepreka te omogućava identifikaciju institucija koje uzrokuju probleme u poslovnom okruženju.

Izvršni direktor Nezavisnog biroa Enver Sarvan je naglasio kako su identificirali probleme koje vlasti na neki način nisu rješavale, a bitni su faktori za poslovno okruženja.

“To su između ostalih unapređenje registracije biznisa i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta na razini BiH kako bi smo po svim entitetima i županijama imali popis parafiskalnih naknada”, pojasnio je Sarvan.

Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy je kazao ima određenog napretka kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, ali da se još mnogo toga treba uraditi.

“Svaka uspješna poslovna priča dogodila se tek nakon mnogo uloženog rada i nakon što je pređeno mnogo barijera. Nadam se da će iz godine u godinu tvrtke u BiH biti još uspješnije i još prosperitetnije. USAID je veoma ponosan što već dvadeset godina surađuje s predstavnicima gospodrastva u BiH i očekujemo još veći napredak”, zaključio je Duffy.