Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Van granica BiH živi oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca

dijaspora bih

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o stanju iseljeništva, u kojoj se navodi da van Bosne i Hercegovine živi 1.677.177 osoba rođenih u BiH, dok s potomcima – drugom i trećom generacijom, ovaj broj doseže dva miliona.

Stopa emigracije iz BiH u odnosu na broj stanovnika u zemlji iznosi 44,5 posto, što BiH svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovništva.

Najveći broj iseljenika živi u: Hrvatskoj (409.357), Srbiji (335.992), Njemačkoj (159.380), Austriji (149.755), SAD-u (132.255), Sloveniji (96.921), Švicarskoj (57.542), i Švedskoj (56.477). Većina bh. državljana dobro je obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive.

Prema Informaciji, najbolji rezultati saradnje lokalnih zajednica s dijasporom postignuti su u općinama koje imaju otvorene kancelarije za saradnju s dijasporom.

Iako u BiH postoji nekoliko strateških dokumenata kojima se parcijalno stvaraju uvjeti za povezivanje iseljeništva s razvojem zemlje, u praksi se pokazalo se da to nije dovoljno.

Zbog toga Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji s drugim nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti priprema Prijedlog politike o saradnji s dijasporom.

Na ovaj način želi se na sveobuhvatan način unaprijediti saradnja s dijasporom i uvezati iseljeništvo s razvojem njihove domovine, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.