Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priznanje ministrima Dediću i Zukiću za podršku organskom sektoru

organski_proizvodjaci_dedic_zukic_

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH – Organsko FBiH upriličio je danas, u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima, promociju organskih proizvođača uz degustaciju organske hrane.

Tom prilikom uručena su priznanja “Zlatna korpa organskih proizvoda”, koje je udruženje Organsko FBiH, dodijelilo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u znak zahvalnosti i podrške organskom sektoru, a ministri Amir Zukić i Šemsudin Dedić istaknuli su važnost razvoja organske poljoprivrede.

Dedić je naglasio da, nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Ministarstvo trenutno radi na izradi podzakonskih akata da bi ta oblast bila što bolje regulirana u skladu s principima EU.

– Već je izrađen Pravilnik za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju u kojem se detaljnije propisuju pravila organske proizvodnje. Ne samo da predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj naše države s obzirom da za tim proizvodima vlada velika potražnja na inostranom tržištu, organskim načinom proizvodnje štiti se i okoliš – naglasio je. Dodao je da ta proizvodnja, osim na zdravlje ljudi, povoljno utječe i na poljoprivredno zemljište, ekosisteme i cjelokupni okoliš.

Zukić je istaknuo je stepen razvoja organske proizvodnje i povezanost organskih proizvođača te pokušaj da se što je moguće više stimulira izlazak tih proizvoda kako na domaće tako i na inozemno tržište i da budu što veći faktor razvoja FBiH i države.

Na promociji je naglašena potreba prijenosa vještina i znanja proizvođačima u tom sektoru da bi se osigurao konstantan razvoj proizvodnje, te ekonomsko jačanje organskih proizvođača koji moraju ići u korak s regionalnim trendovima u tom perspektivnom sektoru.

Proizvođači organskih proizvoda prezentirali su danas dio svog asortimana, a upriličena je i degustacija organskim proizvodima.

Događaj je organiziran u okviru projekta “Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj proizvodnji”, a finansira se iz Višegradskog fonda uz učešće brojnih regionalnih organizacija za promociju organske hrane.