Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo danas

Prodajni bazar u Goraždu okupio izlagače iz različitih krajeva BiH

Prošli put je zaista bila velika potražnja, a vidjećemo kako će sad biti jer je hladnije vrijeme. Sve je isključivo domaće, sa naše zemlje i iz šuma – kaže Čaušević

Opće udruženje “Stari zanati” Goražde i Udruženje “Herbalos” iz Sarajeva organizatori su prodajnog bazara koji je danas počeo u Goraždu.

Bazar je okupio oko 20 izlagača iz Bosanskopodrinjskog kantona, Sarajeva, Bihaća, Visokog, Gračanice i drugih gradova BiH koji su izložili raznovrsne proizvode.

Poznati goraždanski poljoprivredni proizvođač Sudo Forto kaže da posla ima, a na bazaru je izložio čuveni goraždanski pršut.

– Kupci mi dolaze kući i bukvalno ne mogu da stignem. Vjerovatno zato što znaju na koji način ja to sušim, po domaćem receptu, da je sigurno i da stojim iza toga. Potražnja je velika i sve dalje idem za sirovinom, čak sam stigao do Žepe, jer sela su prazna, nema ljudi a tako ni životinja – kaže Forto.

Redovna učesnica bazara, kao i sajmova ove vrste je i Mirsada Čaušević iz Goražda.

– Izložila sam domaće prozvode, kiseline, prerađevine od voća, povrća, sokove. Prošli put je zaista bila velika potražnja, a vidjećemo kako će sad biti jer je hladnije vrijeme. Sve je isključivo domaće, sa naše zemlje i iz šuma – kaže Čaušević.

Organizatori bazara ističu da na ovakav način žele podstaći promociju ali i pružiti podršku proizvođačima i zanatlijama.

– Pokušavamo uz ove praznične dane da damo malo vedriji duh ovom gradu a mislim da će korist od ovoga imati svi, kako izlagači odnosno proizvođači, tako i naši građani. Ovoga puta smo smanjili broj izlagača zbog koronavirusa, ali se nadam da ćemo podstaći naše izlagače da ovdje stalno izlažu i da to omogućimo bar svaki drugi mjesec u ovom dijelu grada. Izuzetno je težak period, posebno za uslužno zanatstvo jer nema naroda, i mi na ovaj način pokušavamo da damo neki smisao – kaže predsjednik Općeg udruženja ”Stari zanati” Safet Efendić.

Iz udruženja ”Herbalos” Sarajevo najavljuju i druge događaje u Goraždu

– Prethodni bazar je bio veoma uspješan i stvorila se prilika da ponovo dođemo i zajedno s udruženjem ‘Stari zanati’ organizujemo ponovo ovaj događaj. Imamo namjeru nakon ovoga napraviti jednu malu pauzu i pred sam kraj godine uraditi neki novogodišnji program koji bi se po nama zvao ‘Drinska bajka’, po uzoru na brojne druge gradove. Mislim da i Goražde treba i u budućnosti da ima tako nešto – kazao je predsjednik udruženja ”Herbalos” Ajdin Prašović.

Prodajni bazar na platou Biznis centra trajat će do 19. decembra.