Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodavač, programer i medicinsko osoblje najtraženia zanimanja u BiH

ljekari

Prodavač/trgovac , operater u pozivnom centru, komercijalista, programer, medicinsko osoblje, menadžerske pozicije, ugostiteljski radnik, zastupnik u prodaji osiguranja, monter u građevini i građevinski inženjeri, među deset su najtraženijih zanimanja u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine, pokazala je analiza tržišta rada portala Posao.ba u 2015. godini, čiji rezultati su prezentirani danas.

U protekloj je godini na portalu Posao.ba objavljeno blizu 10.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih pozicija u okviru oglasa iznosio više od 21.000. Procjenjuje se da je tokom 2015. godine putem Posao.ba portala posao pronašlo 19.000 osoba, što je u odnosu na 2014. godinu porast od sedam posto, dok su se na listi deset najtraženijih zanimanja te kategorija poslova našla nova zanimanja, poput medicinskog osoblja i zastupnika u prodaji osiguranja.

“Lista najtraženijih zanimanja u BiH po prvi put bilježi značajnije izmjene u odnosu na period od proteklih nekoliko godina, pa se tako među najtraženijim kadrovima našlo medicinsko osoblje, a ugostiteljskih radnika je traženo 35 posto manje u odnosu na godinu ranije. Kao novo zanimanje na listi najtraženijih našli su se i zastupnici u prodaji osiguranja, a zanimanje operatera u pozivnom centru se popelo sa trećeg na drugo mjesto“, izjavila je Edina Šehović, PR portala Posao.ba.

Kako je kazala, najviša ponuda poslova bila je u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu prema ponudama poslova Sarajevo, sa čak 27,9 posto od ukupnog broja objavljenih oglasa, a potom slijede Banja Luka sa 7,4 i Mostar sa 4,8 posto.

Među najtraženijim vještinama za dobijanje posla su poznavanje rada na računaru te poznavanje engleskog jezika, ali je u odnosu na protekle godine, 2015. sve više traženo i poznavanje drugih stranih jezika.

psosa ba

“Drugi najtraženiji jezik je bio njemački, dok je treći najtraženiji bio turski jezik. Ovo predstavlja svojevrsnu indikaciju u kojim smjerovima se okreće tržište rada u BiH. Sve više se okrećemo ka tržištima njemačkog i turskog govornog područja“, izjavila je Šehović.

Odnos ponude i potražnje poslova je problem koji se nastavlja iz godine u godinu. Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2015. godini su zdravstvo, komercijala – prodaja, elektrotehnika – mašinstvo, građevinarstvo, informacione tehnologije, zanatske usluge i ugostiteljstvo.

“Među najtraženijim zanimanjima su infermacione tehnologije ali je problem kompanija koje ne mogu da pronađu dovoljan broj kvalifikovanih kadrova, konkretno, za tu struku. S druge strane, ta kategorija zanimanja se nalazi među onima u koje se poslotražioci najviše prijavljuju. Radi se o tome da kompanije imaju problem da pronađu kvalifikovane kadrove, koji će odrgovoriti na sve zahtjeve njihovih potreba i tu se javlja određeni nesrazmjer”, dodala je Šehović.

Među najplaćenijim zanimanjima prošle godine bile su menadžerske pozicije sa prosječnom mjesečnom neto platom 1.665 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tokom 2015. godine su programer, sa neto platom od 1.410 KM i građevinski inženjer koji je prošle godine za svoje usluge prosječno plaćen 1.103 KM.