ekonomska pomoć

Program Angele Merkel “težak” 10 milijardi eura: Novac će dobiti svi koji su ostali bez posla

merkel

Novčanu pomoć će dobiti i oni koji su odranije na birou za zapošljavanje

Njemačka vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je da provede novi program ekonomske pomoći u vrijednosti deset milijardi eura koji predviđa i novčane podsticaje za one koji su privremeno ostali bez posla, javlja AFP.

Vlada je, na sastanku koji je trajao do kasno u noć sa srijede na četvrtak, saopćila da će novčani podsticaji biti povećani do kraja godine za one koji su tokom epidemije koronavirusa privremeno ostali bez posla.

Novčanu pomoć će dobiti i oni koji su odranije na birou za zapošljavanje.

Vladini koalicioni partneri su nakon osam sati pregovora odlučili i o dodatnom smanjenju poreza.

Porez na dodatnu vrijednost u sektoru gastronomije, koji je posebno pogođen epidemijom koronavirusa zatvaranjem restorana i kafića, bit će smanjen od 1. jula sa 19 na sedam posto.

Vlada će, također, novčano pomoći porodice koje su svojoj djeci osigurale kompjutere za daljinsko pohađanje nastave.

Djeca čiji roditelji imaju manja primanja dobit će po 150 eura.

MERKEL POZVALA NA DUGU, DISCIPLINOVANU BORBU

Angela Merkel pozvala je danas Nijemce da pokažu istrajnost i disciplinu tokom pandemije virusa korona “koja je još na početku” i pozvala na povećanje budžetske pomoći EU ekonomskom oporavku bloka.

Merkel je rekla da brine zbog pada opreznosti građana u vezi sa mjerom socijalnog distanciranja nakon što su federalne i regionalne vlasti postigle dogovor o otvaranju radnji ove sedmice.

U NJemačkoj je, prema podacima Instituta “Robert Koch”, broj zaraženih povećan za 2.352, na ukupno 148.046. Broj pacijenata koji su se oporavili veći je od broja novih slučajeva.

“Upravo zbog toga što ovi brojevi bude nadu, osjećam obavezu da kažem da je ovaj privremeni rezultat osjetljiv. Nalazimo se na tankom ledu, najtanjem do sada”, rekla je Merkel u donjem domu parlamenta.

Onda je dodala da ovo nije završna faza pandemije, nego je “još početak”.

U Njemačkoj će škole biti otvorene od 4. maja, kao i frizerski saloni. Merkel je rekla da će se državni lideri ponovo sastati 30. aprila da bi razmotrili postupke poslije 3. maja.

“Ako pokažemo najveću moguću istrajnost i disciplinu na početku ove pandemije, moći ćemo da se vratimo ekonomskom, društvenom i javnom životu brže i na održiv način”, rekla je ona.

Merkel je dodala da pozivi pojedinih članica EU da sve članice zajedno preuzmu obavezu plaćanja dugova nije pravi put i, umjesto toga, pozvala na usvajanje evropskog ekonomskog paketa koji bi funkcionisao u naredne dvije godine.

“Treba da budemo spremni da, u duhu solidarnosti, damo drugačije i mnogo veće doprinose budžetu EU u ograničenom periodu”, zaključila je Merkel.

Vakcina mora biti dostupna svima

Merkel je obećala značajna sredstva za istraživanje novog koronavirusa, poručivši da bi moguća vakcina protiv COVID-19 trebala biti dostupna svim zemljama.

Obraćajući se zastupnicima u njemačkom parlamentu, Merkel je naglasila da će povratak u normalan život širom svijeta biti moguć tek kada se razvije vakcina protiv koronavirusa.

“Nauka nikada nije nacionalna, nauka služi čovječanstvu”, naglasila je Merkel i pozvala na jaču međunarodnu saradnju u naporima na razvoju vakcine protiv COVID-19.

“Ako pronađemo lijek ili vakcinu, testiramo ga i odobrimo, onda to mora biti dostupno i pristupačno cijelom svijetu”, naglasila je njemačka kancelarka.

Njemačka regulatorna agencija, Institut “Paul Ehrlich”, odobrila je ispitivanje vakcine na bazi RNA koju su zajedno razvili BioNTech i Pfizer. Regulatorno odobrenje za ispitivanja je također zatraženo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

Brojne kompanije se utrkuju za razvoj vakcine protiv novog koronavirusa kojim se zarazilo više od 2,6 miliona ljudi širom svijeta, a od čijih posljedica su preminule najmanje 183.000 osoba u posljednja četiri mjeseca.