Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

načelnik Štaba civilne zaštite

Solak o Čamparinom prijedlogu ukidanja policijskog sata: Odluka nakon analize

campara solak

Čampara je uputio je danas Federalnom štabu civilne zaštite Prijedlog o ukidanju Naredbe o zabrani kretanja građana („policijski sat“) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine

Povodom prijedloga ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare o ukidanju zabrane kretanja od 20:00 do 5:00 sati, odnosno ukidanja poloicijskog sata, oglasio se i načelnik Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak, piše Oslobođenje.

– Mi ćemo razmotriti svaki konstruktivan prijedlog, pa tako i ovaj ministra Čampare. Međutim, odluke ćemo donositi nakon svih analiza. I sam ministar je kazao da se nije upuštao u analizu epidemiološke situacije, tako da mi ne možemo bez dodatnih analiza donositi odluke. Federalni štab CZ će i ubuduće donositi razumne odluke, koje će, prije svega, zaštititi živote naših građana, a ne one odluke koje su popularne na društvenim mrežama – kazao je “diplomatski, bez odgovora”.

Podsjetimo, Čampara je uputio je danas Federalnom štabu civilne zaštite Prijedlog o ukidanju Naredbe o zabrani kretanja građana („policijski sat“) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Čampara je predložio da Ukidanje zabrane kretanja građana stupi na snagu 04. maja 2020. godine navodeći da, na osnovu detaljne analize sigurnosne situacije u Federaciji BiH, cijeni kako su stečeni uslovi za potpuno ukidanje ove mjere.

Federalnom štabu civilne zaštite predložio je, ukoliko nije moguće ukidanje mjere zabrane kretanja građana 04. maja 2020. godine zbog epidemiološke situacije, u čiju analizu se kao federalni ministar unutrašnjih poslova nije upuštao, da se to početkom maja učini postepeno.