posljedice koronavirusa

Saudijska Arabija smanjila troškove zbog pada cijena nafte

nafta

Al-Jadaan je na konferenciji za medije kazao da su finansijski sposobni da spriječe krizu i da deficit drže pod kontrolom, dodajući da, ipak, poduzimaju dodatne mjere u cilju smanjenja državne potrošnje

Ministar finansija Saudijske Arabije Mohammed Al-Jadaan je izjavio da su u toj zemlji smanjeni troškovi za službena putovanja i privremene zadatke te su odgođeni i određeni projekti nakon pada cijena nafte izazvanim pandemijom koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Al-Jadaan je na konferenciji za medije kazao da su finansijski sposobni da spriječe krizu i da deficit drže pod kontrolom, dodajući da, ipak, poduzimaju dodatne mjere u cilju smanjenja državne potrošnje.

Istakao je da su prije izbijanja pandemije planirali da ove godine obim zaduživanja dostigne 120 milijardi rijala (32 milijarde dolara), dok se sada predviđa da će iznositi 220 milijardi rijala (59 milijardi dolara).

“Također, prvi put očekujemo negativan rast u nenaftnom sektoru. Ako zdravstveni uslovi to dozvole, naporno ćemo raditi na oživljavanju naše ekonomije”, kazao je Al-Jadaan.

Vlasti Saudijske Arabije su odlučile smanjiti budžet za 2020. godinu za 50 milijardi rijala (13,3 milijarde dolara) zbog pada cijena nafte.

U budžetu za ovu godinu rashodi će iznositi 272 milijarde, a prihodi 222 milijarde dolara.