Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Proizođači šljive zadovoljni rodom, poznata i cijena

cijena šljive
FOTO: Fena

Problem u berbi predstavlja manjak radne snage, ali uz pomoć prijatelja i rodbine uspijevaju nadoknaditi nedostatak radne snage i obaviti poslove na vrijeme

Proizvođači šljive na području Brčko distrikta BiH zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom šljive i u poređenju sa prošlom godinom nadmašena su očekivanja – potvrdili su za Fenu proizvođači iz Distrikta.

Kažu da su vremenske prilike pogodovale ovogodišnjem urodu šljive na području Distrikta, te su uveliko završene berbe ranih sorti šljive.

Jedan od poljoprivredni proizvođač iz Šatorovića Bakija Ribić istakao je da posljednji led nije znatno oštetio šljivu, berba je izvršena na vrijeme te otkupna cijena šljive iznosi 90 feninga po kilogramu.

Manjak radne snage

Problem u berbi predstavlja manjak radne snage, ali uz pomoć prijatelja i rodbine uspijevaju nadoknaditi nedostatak radne snage i obaviti poslove na vrijeme.

– Ovogodišnja berba je krenula 15 dana ranije nego inače, pa smo uspjeli prije vremenskih nepogoda koje su zadesile Brčko i okolinu obrati šljivu te je plasirati na evropsko tržište – izjavio je Bakija Ribić, voćar iz Šatorovića, te dodaje da je u svojim voćnjacima nabrao oko devet tona šljive sorte “čačanska ljepotica“.