Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuski predsjenik

Macron odbio ostavku premijera, Francuska se suočava s neizvjesnostima

Emmanuel Macron
Foto: Jeanne Accorsini/Pool/Bestimage/BESTIMAGE/Pixsell
Emmanuel Macron

Macron je u ponedjeljak odbio ostavku premijera Gabriela Attala, tražeći od njega da privremeno ostane na čelu vlade “kako bi se osigurala stabilnost zemlje”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u ponedjeljak od premijera Gabriela Attala da privremeno ostane na dužnosti nakon što je vladin politički tabor izgubio većinu na značajnim parlamentarnim izborima.

Ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je najviše zastupničkih mjesta, ali nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini.

Francuska se suočava s političkim neizvjesnostima dok zemlja čeka novu vladu samo nekoliko sedmica prije nego što Pariz bude domaćin Olimpijskih igara.

Odbio ostavku premijera Gabriela Attala

Francuski političari u ponedjeljak su započeli pregovore o formiranju vlade nakon što je Nacionalna skupština podijeljena na tri bloka kao rezultat prijevremenih parlamentarnih izbora. Ljevičarska koalicija Novi narodni front pojavila se kao dominantna snaga, osvojivši 182 mjesta, daleko manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu u domu od 577 članova. Sljedeći je blok Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona sa 168 mjesta, a slijedi ga ekstremno desni Nacionalni skup (RN), koji je treći sa 143 mjesta.

Macron je u ponedjeljak odbio ostavku premijera Gabriela Attala, tražeći od njega da privremeno ostane na čelu vlade “kako bi se osigurala stabilnost zemlje”.

Macron je raspustio parlament i pozvao na prijevremene parlamettarne izbore nakon što je krajnja desnica porazila njegov centristički savez na izborima za Evropski parlament 9. juna, prenosi AFP.