Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proizvođači mlijeka u FBiH očekuju veća prava

mlijeko BIH

Udruženje proizvođača mlijeka u Federaciji BiH na Svjetski dan mlijeka, 1. juni, ukazalo je da je ponosno što su certificirali proizvodnju kako bi mogli izvoziti po standardima Evropske unije i da je Vladi Federacije BiH ponudilo mjere s ciljem poboljšanja prava mljekara i drugih poljoprivrednika – izjavio je Feni predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH Mehmed Nikšić.

Članovi Udruženja očekuju da će u narednih desetak dana biti zakazana tematska sjednica Vlade FBiH o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH, na kojoj će predočiti 17 predloženih mjera.

– Između ostalog, tražimo promjenu poreske politike i da se iznađe mogućnost za osiguranje sredstava za isplatu svih dugovanja prema poljoprivrednicima iz prethodnog perioda – rekao je Nikšić.

Da bi se stanje poboljšalo ističe da treba samo dobra volja da bi se na primjer pojoprivrednim proizvođačima omogućili veći poticaji, kao što su u zemljama Evropske unije.

– Nalazimo se u teškoj situaciji zbog loše agrarne politike, te nemamo ambijenta za proizvodnju odnosno nemamo nikakvih indirektnih to jest izvoznih poticaja. Prosječno devet mjeseci čekamo sredstva koja zaradimo za poticaje – kaže Nikšić.

Kada se stvori ambijent, u kojem bi se zaštitila domaća proizvodnja, u roku od dvije godine, tvrdi, bilo bi više od 40.000 radnih mjesta u poljoprivredi.

– Mi ne proizvodimo samo poljoprivredni proizvod, već i lijek. Bez mlijeka nema života – poručio je u izjavi za Fenu predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH Mehmed Nikšić povodom Svjetskog dana mlijeka.