Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda manje za 3,9%

Mesna industrija “Brajlović”

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u aprilu niže su za 0,2 odsto u odnosu na mart, te niže za 3,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U aprilu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su za 0,1 odsto, te niže za 1,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2015. godine, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u četvrtom mjesecu ove godine niže su za 0,3 odsto u odnosu na mart, te niže za osam odsto u odnosu na april 2015. godine.

U aprilu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda niže su u energiji za 0,7 odsto, trajnim proizvodima za 0,2 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,3 odsto, dok su porasle samo u intermedijarnim proizvodima za 0,1 odsto.

Proizvođačke cijene u aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, niže su u energiji za 6,9 odsto, intermedijarnim proizvodima za 4,8 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,4 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,5 odsto, dok su porasle u trajnim potrošačkim proizvodima za jedan odsto.

U aprilu, u poređenju sa martom, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su u intermedijarnim i kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto, trajnim proizvodima za 0,2 odsto, te netrajnim potrošakim dobrima za 0,3 odsto.

Cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine niže su u energiji za 1,8 odsto, intermedijarnim proizvodima za 3,2 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,7 odsto i trajnim potrošačkim dobrima za 0,2 odsto, dok su porasle u netrajnim potrošačkim dobrima za 1,9 odsto.

Cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u aprilu, u poređenju sa martom, niže su u energiji za 3,4 odsto, trajnim i netrajnim proizvodima za po 0,2 odsto, dok je rast zabilježen u intermedijarnim proizvodima za 0,4 odsto.

U aprilu ove, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda opale su u energiji za 21,4 odsto, intermedijarnim proizvodima za 6,1 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,8 odsto, trajnim potrošakim dobrima za 0,8 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 3,9 odsto.