Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetsko ministarstvo

Proizvođačim najavili pomoć: “Da li će biti 100 – 200 KM, pitanje je koliko će se novca naći”

novac marke – DB Fokus

Za proizvođače koji su pogođeni sušom bit će izdvojena pomoć

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jutros je održan sastanak na kojem je razgovarano o problemima suše, potvrdio je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

On je istakao kako će za proizvođače koji su pogođeni sušom biti izdvojena finansijska pomoć ali kolika nije mogao precizirati.

– Razgovarali smo u Ministarstvu poljoprivede RS o problemima suše i traži se način da se pomogne seljacima. Kolika će to pomoć biti ne znam. Da li će biti 100 – 200 KM po hektaru to je sada pitanje koliko će se novca naći. Ali ovako ne može ostati, jer šteta je oko 80 do 90 posto – kazao je Usorac, dodavši kako ima područja gdje nema tolike štete, kao što su Dubica, Prijedor i područja prema Hrvatskoj gdje je bilo kiše.

Usorac je istakao da je suša najveće štete napravila na usjevima kukuruza, livadama, a štete su napravljane i na povrću i voću iako imaju navodnjavanje.

– Na povrću i voću su manje štete nego što su na kulturama koje su bile izložene suncu i visokim temperaturama – kazao je.

Usorac je mišljenja da iako su načinjene štete proizvodi neće poskupjeti.

– Mi smo inače uvozna država, uvozimo sve i uglavnom se oslanjamo na uvoz iz inostranstva. Prema tome to što mi proizvedemo sada je postalo beznačajno za Bosnu i Hercegovinu jer sve se uvozi i mi se uzdamo samo u uvoz. Nažalost mislim da će nam se to obiti oglavu jer ova situacija u svijetu ne daje sliku da će biti povoljnije, bit će samo nepovoljnije i doćićemo u situaciju da plaćamo hranu koliko nam zacijene – kazao je Usorac.