Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MPKS i Sparkasse Banka

Proizvodnja hrane je ključna za održivost ekonomije BiH

Amel Memic Sparkasse Bank lijevo poljoprivredna konferencija 122022 (1)

Amel Memić, direktor Sektora za poslovanje sa privredom Sparkasse Banke je tokom panel diskusije na temu mogućnosti ulaganja u osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, pojasnio otvorenost ove banke za iskorake u smjeru podrške agrarnoj industriji

U sarajevskom hotelu Hills okupilo se 150 predstavnika akademske zajednice i privrednika iz oblasti poljoprivrede na 32. naučno-stručnoj konferenciji poljoprivrede i prehrambene industrije na temu „Sistem lokalne proizvodnje hrane u eri globalnih izazova“.

Sparkasse Banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo su bili glavni pokrovitelji konferencije koju je organizirao Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Poljoprivrednim fakultetom Ege univerziteta iz Izmira u Turskoj.

Konferenciji su prisustvovali učesnici iz regiona, Turske, Poljske i Njemačke koji su predstavili rezultate najnovijih istraživanja iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, primjene inovativnih tehnologija u poljoprivredi te nutricionizma. U fokusu interaktivnih sesija bili su izazovi sa kojima se susreću lokalni poljoprivrednici te prijedlozi rješenja.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Muhamed Brka je otvorio konferenciju tezom da je jedan od ciljeva konferencije razgovarati problemima i mogućim rješenjima u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, čija je važnost posebno došla do izražaja u period pandemije Covid-19, ali i kroz trenutnu krizu izazvanu ratnim dešavanjima u Ukrajini.

Prof. Brka je apelirao na donosioce odluka da proizvodnju hrane stave u centar svog djelovanja te da počnu značajnije sarađivati sa naukom i jačati istraživačke kapacitete, jer se samo tako može očekivati stabilnost i napredak.

Zahvalnost na tome što prepoznaje ove trendove i kroz pokroviteljstvo konferencije iskazao je Vladi Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvu privrede kantona Sarajeva na čelu sa Ministrom Adnanom Delićem, kao i Sparkase Banci kao jednom od glavnih sponzora.

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Banke je u svom obraćanju potvrdio stratešku opredjeljenost ove banke da aktivno gradi finansijsko zdravlje zajednice u kojoj posluje tako što će osnaživati industrije ključne za održivu ekonomiju BiH kao što su turizam i poljoprivreda.

“Ovu unikatnu misiju i poslovni model baštinimo iz 200-godišnje tradicije naše austrijske matične Erste i Sparkasse grupacije. Ona ukratko znači – duboko razumijemo da su naš uspjeh i održivost mogući samo u uspješnoj i održivoj zajednici, i preuzimamo svoj dio odgovornosti za to. To između ostalog znači da kroz svoj redovni biznis, ali i vrlo konkretne projekte koje provodimo, aktivno osnažujemo ekonomiju i potičemo kreiranje novih radnih mjesta. Vrlo smo svjesni promjena ekonomskih paradigmi u proteklih 10 godina. Jedna od tih promjena koja još uvijek nije dovoljno anticipirana je sljedeća: banke mogu, i trebaju aktivno kreirati kreditnu tražnju, a ne samo ponudu. U centru toga treba biti agrarna industrija i proizvodnja hrane koja krije ogromne, neiskorištene potencijale. Sparkasse Banka želi biti predvodnik i aktivno poticati promjene u smjeru povećanja dostupnosti izvora finansiranja za ovaj sektor, jačeg korištenja poljoprivrednih potencijala i time, u konačnici, građenja okosnice samoodržive ekonomije BiH”, istakao je Softić.

Amel Memić, direktor Sektora za poslovanje sa privredom Sparkasse Banke je tokom panel diskusije na temu mogućnosti ulaganja u osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, pojasnio otvorenost ove banke za iskorake u smjeru podrške agrarnoj industriji.

“Jedan od načina da to učinimo je da podržimo i budemo dio ovakvih stručnih skupova na kojima se otvaraju nove perspektive, razmjenjuju iskustva i potiču ideje koje nama u bankarskom sektoru pomažu da bolje razumijemo potrebe ove industrije, da prilagodimo svoje produktne modele i adekvatnije je pratimo. Mi u Sparkasse Banci već imamo određene produkte u pripremi i bit ćemo aktivan generator sinergije između finansijskog i agrarnog sektora koja je tako neophodna u BiH”, istakao je Memić.