Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sweden/USAID FARMA II

Proizvodnja jaja za uzgoj brojlera u Srpcu raste za 50 posto

Direktorica Pile-Farma Vesna Vukadinović kaže da su se specijalizirali za proizvodnju oplođenih jaja brojlera i da imaju ugovor s Perutninom Ptuj

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je “Pile-Farm” Srbac da uspostave dodatnu farmu i povećaju proizvodnju oplođenih jaja za uzgoj brojlera sa 2,75 na 4,25 miliona godišnje.

Direktorica Pile-Farma Vesna Vukadinović kaže da su se specijalizirali za proizvodnju oplođenih jaja brojlera i da imaju ugovor s Perutninom Ptuj.

– Oni nam daju roditeljsko jato i hranu za životinje, te pružaju veterinarske usluge. Mi, s druge strane, imamo potpuno opremljene farme i pružamo uslugu proizvodnje oplođenih jaja koja se zatim isporučuju uzgajivačima pilića za izleganje i tovljenje. Na kraju se utovljeni brojleri vraćaju u tvornicu Perutnine Ptuj na daljnju preradu – pojasnila je Vukadinović.

Pile-Farm je osnovana 2007. godine kao nastavak porodične tradicije i danas je porodični biznis. Njihova godišnja proizvodnja oplođenih jaja u 2018. godini dosegnula je 2,75 miliona. Imali su tri farme s ukupno 20.000 kokoški u porodičnom jatu.

– Došli smo do gornje granice proizvodnje, ali potražnja za oplođenim jajima je i dalje rasla, tako da smo i mi kao firma morali rasti – dodaje Vukadinović. Postepeno su krenuli sa pripremama za izgradnju dodatne farme koja bi primila dodatnih 10.000 kokoški čime bi se proizvodnja povećala za 50 posto, odnosno sa 2,75 na 4,25 miliona oplođenih jaja godišnje.

Pile-Farm se 2019. obratila Sweden/USAID FARMA II projektu sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. Izgradili su novu zgradu, a FARMA II im je pomogla u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenja i ventilacije. Već te godine Pile-Farm je finalizirala izgradnju nove farme, a svu opremu su ugradili početkom 2020.

– Imali smo vrlo napornu godinu, puno smo radili, ali smo ispunili naše ciljeve. U 2020. godini proizveli smo četiri miliona oplođenih jaja i pripremili smo farmu za dolazak novog roditeljskog jata za 2021 – dodala je Vukadinović.

Naredno roditeljsko jato nastojat će dobiti nekoliko sedmica ranije i duže se brinuti o kokoškama prije nego što počne polaganje jaja.

– U 2021. godini ćemo zasigurno ispuniti naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti raditi s dobrim poslovnim rezultatima – zaključila je Vukadinović, saopćio je Sweden/USAID FARMA II tim.