Proizvodnja nafte u Rusiji na najvišem nivou u historiji zemlje

nafta

Obim proizvodnje nafte u Rusiji je u periodu januar-juni ove godine porastao na 273 miliona tona, dok je prozivodnja prirodnog plina dostigla 300 milijardi kubnih metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Ruskog zavoda za statistiku (Rosstat), obim proizvodnje nafte je u toj zemlji u pomenutom periodu porastao za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Obim proizvodnje prirodnog plina je porastao za 12,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uprkos padu cijene nafte, u Rusiji je prošle godine proizvedeno 527 miliona tona nafte, što je najviše u historiji te zemlje.

Ruske vlasti su ranije saopćile da su zalihe nafte na tradicionalnim nalazištima u toj zemlji dovoljne za 30-40 godina uz sadašnji nivo proizvodnje.

Poručili su da će zalihe nekonvencionalne nafte (škriljci) otkrivene u baženovskom bazenu u Zapadnom Sibiru i pojasu Volge i Urala i njima slični vremenom proširiti horizont osiguranja nafte.

Ranije se iz tezemlje izvlačilo 30 posto tradicionalnih vidova korisnog goriva, a sada se, zahvaljujući modernim tehnologijama, može dospjeti i do onih rezervi čije izvlačenje je moguće i rentabilno u sadašnjim ekonomskim uvjetima.