Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekat “Farma II”: Bukvarević s predstavnicima USAID-a

farma usaid

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je razgovarao s delegacijom USAID-a u Bosni i Hercegovini koju je predvodio direktor USAID-a BiH za ekonomski razvoj Thomas Rojas.

Tema sastanka bila je upoznavanje predstavnika ove američke agencije s projektom pomoći zapošljavanju demobilisanih boraca putem boračkih zadruga, za što Ministarstvo ima osigurana sredstva u 2016. godini.

USAID je zainteresovan i da boračke zadruge, veterani rata, porodice poginulih i ratni vojni invalidi budu uključeni u projekte koje će putem javnog poziva predstaviti USAID i Švedska kroz Program pomoći američkog i švedskog naroda BiH, konkretno Projekat razvoja tržišne poljoprivrede nazvan “Farma II”.

Ovaj petogodišnji projekat će pružati tehničku pomoć i obuku kroz program prilagođen potrebama korisnika s ciljem unaprjeđenja konkurentnosti prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda proširivanjem ekološki održive proizvodnje i prerade, te povećanjem proizvodnje prehrambenih proizvoda višeg stepena prerade.

To će, u velikoj mjeri, doprinijeti sveobuhvatnom ekonomskom rastu u sektoru poljoprivrede i smanjenju siromaštva u ruralnim područjima.

Zahvaljujući na pomoći SAD-a i Švedske, ministar Bukvarević je posebno naglasio da Vlada Federacije BiH i ovo federalno ministarstvo kroz projekte pomoći žele da putem boračkih zadruga uposle što više nezaposlenih demobilisanih boraca. Ministar je potvrdio spremnost Ministarstva da učestvuje u projektu “Farma II”, za što će biti zadužena Komisija Ministarstva za implementaciju tekućeg transfera pomoći u zapošljavanju putem boračkih zadruga, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Projekat “Farma II” je novi petogodišnjeg projekta vrijedan 16,3 miliona dolara kojeg zajednički finansiraju USAID i Švedska, a čiji je cilj podrška razvoju poljoprivrednog sektora u BiH.