Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice u Idomeni blokirale prugu ka Makedoniji

idomena

Grupa izbjeglica blokirala je danas željezničku prugu u mjestu Idomeni u blizini makedonsko-grčke granice, tražeći od vlasti u Skoplju da im dozvole prelazak granice nastavak puta preko Makedonije prema zapadnoevropskim zemljama.

Sjedeći i ležeći na šinama, izbjeglice su blokirale prugu i zaustavile teretni voz koji je stigao u Idomeni kako bi nastavio put prema Makedoniji.

Ranije je grčka policija upozorila izbjeglice da uklone šatore koje su postavili na pruzi i napuštenim teretnim vagonima. Kako saznaje novinar AA, grčka policija nije intervenisala kako bi uklonila izbjeglice sa pruge, dok se voz koji je bio spriječen preći granicu s Makedonijom vratio nazad.

Istovremeno, grupa izbjeglica koje borave u prihvatnom kampu povremeno prelaze na drugu stranu granice gdje patroliraju makedonske sigurnosne snage i tamo su zabilježeni verbalni sukobi.

U prihvatnom kampu u Idomeniju je sve više izbeglica iz Sirije i iz drugih zemalja u tom regionu. Trenutno se tamo nalazi blizu 12.000 izbjeglica, dok je na teritoriji Grčke njihov broj oko 50.000.