Projekt ‘Energa’ promotor razvoja energetskog sektora u BiH (VIDEO)

energa (3)

Veliki sajamski i konferencijski projekt „Energa 2017“ tokom trodnevnog održavanja u Sarajevu na najbolji način prikazao je uspješne kompanije i pojedince iz BiH i inostranstva te ukazao na svjetske trendove u oblasti energetskog sektora.

Nakon što je Projekt „Energa“, međunarodni sajam energetike, rudarstva i prateće industrije, u proteklih šest godina uspješno realizovan u Tuzli, sajamski prostor ove godine od 6. do 8. juna bio je postavljen u sarajevskom Centru Skenderija. „Energa“ je okupila više od stotinu izlagača iz zemlje i inostranstva i više od 150 učesnika konferencijskog programa, a evidentirano je i više od 2.500 posjetitelja s poslovnim ulaznicama, te veliki broj novinara iz 21 medija iz BiH. Federalna novinska agencija FENA bila je medijski pokrovitelj ove poslovne manifestacije.

Prilikom otvaranja ovog jedinstvenog energetskog događaja pod motom ‘Misliti na budućnost’, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH u energetskom sektoru može da bude lider, ne samo u regionu već i šire, ali da to liderstvo zavisi od odgovornih u zemlji. Samo kada su u pitanju hidropotencijali i termoelektrane, kako je dodao, u opticaju je nekoliko milijardi investicija.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je naglasio da BiH ima ogroman potencijal u energetskom sektoru, te da će Vlada KS-a pružiti sve potrebne resurse da bi ova manifestacija, kojom se promoviše energetski sektor, i ubuduće bila uspješna.

– Pitanje energije i energetskog sektora za BiH jedno je od presudnih pitanja, s obzirom na to da se radi o jednoj od najznačajnijih grana u BiH koja svakim danom dobija sve više na značaju. Ovaj sektor pruža dobru priliku za razvoj i investiranje i nešto što je sigurno budućnost BiH. ‘Energa’ pruža mogućnost ljudima iz ove oblasti da obave razgovore i sklope poslove – riječi su predsjednika Inicijativnog odbora Projekta „Energa“ Mirsada Đonlagića.

Vanjskotrgovinska komora BiH, po riječima potpredsjednika Brune Bojića, prepoznala je ideju „Energe“ od njenog osnivanja, kao specijalizovani sajam, gdje se na jednom mjestu prezentuju potencijali i inovativna rješenja.

Ove godine Programski odbor konferencije “Energa“ poseban akcent stavio je na strateške energetske prioritete i investicijske potencijale BiH. Posebna pažnja posvećena je temama vezanim prije svega za određene promjene koje će u budućnosti uticati na razvoj energetskog sektora, te kako pomiriti klimatsku i energetsku politiku u BiH, a značajan dio konferencijskog programa baziran je i na aktivnostima na uspostavi organizovanog tržišta električne energije i ispunjavanja WB6 mjera.

Putem „Dana Elektroprivrede BiH” predstavljeni su brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BiH, a posebno interesantna bila je promocija električnog automobila i punionice EPBiH, prvog dana sajma.

U okviru sesija Kantona Sarajevo bilo je govora o komunalnoj energetici i privredi ovog kantona, zatim o problematici snabdijevanja toplotnom energijom, gasom i vodom te o potencijalima obnovljivih izvora energije u KS-u.

Zasebne sesije bile su posvećene šansama unapređenja i isplativosti ulaganja u sektor bioenergije, te uvijek aktuelnoj energetskoj efiksnosti s posebnim osvrtom na energetsku efikasnost stambenih zgrada.

Tokom panel-diskusije o temi „Električni automobil – ‘zeleno’ vozilo budućnosti“ istaknuto je da se kompletna automobilska industrija ubrzano kreće ka masovnoj eksploataciji električnih vozila. Prije toga je kompanija Porsche BH predstavila Wolksvagenov model “e-Up!”, verziju gradskog automobila koji je u potpunosti na električni pogon, a pod motom „Vozi 100 km za 1 KM“.

Putem kolektivnih nastupa, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, među ostalima tražilo je pet britanskih kompanija, koje su se predstavile pod okriljem britanske ambasade, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ”Energa” održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno je došao iz Njemačke i Poljske.

Projekt „Energa“, 7. međunarodni sajam energetike, rudarstva i prateće industrije, završen je 8. juna dodjelom priznanja izlagačima.

Organizatori su istakli da su zadovoljni posjetom i interesovanjem javnosti za događaje u okviru ovogodišnje „Energe“.

“Energa” je s brojem učesnika, impresivnim konferencijskim programom, sjajno dizajniranim štandovima, kako je kazao Đonlagić, pokazala da se uistinu radi o manifestaciji koja treba doprinijeti da se naprave određeni pomaci kada se radi o energetskom sektoru BiH.

– Zaista smo impresionirani efektima sajma, kako po broju izlagača koji su se predstavili kolektivno i pojedinačno na ovogodišnjoj „Energi“, tako i vrlo sadržajnim programom koji je u ova tri dana sajma i konferencije uspio animirati više od 150 učesnika s vrlo aktuelnim temama iz sektora energetike – izjavio je predsjednik Uprave Programa ”Energa 2017” Zlatko Alidžanović.

Posebno je istakao poruku saradnje dvaju gradova, Sarajeva i Tuzle.

– Tuzla s jedne strane koja je odnjegovala sajam ‘Energa’ prethodnih šest godina, te sjajne podrške i dobrodošlice koju smo dobili u Sarajevu, prije svega premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji nam je pružio mogućnost da prvi sarajevski projekt ‘Energa’, inače sedmi po redu, realizujemo na ovakav način u velikoj dvorani Centra Skenderija – dodao je Alidžanović najavljujući narednu “Energu 2018” u sličnom terminu kao ove godine.

Projekt „Energa 2017“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.