Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za SP: Derbi Škotske i Engleske u Glasgowu

engleska

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018. nastavljaju se večeras, utakmicama šestog kola u grupama C, E i F. Najviše pažnje privlači ostrvski derbi između Škotske i Engleske, koji će se igrati na Hampden parku u Glasgowu, javlja Anadolu Agency (AA).

Škoti i Englezi će se u šestom kolu grupe F sastati po 114. put u bogatoj fudbalskoj istoriji ove dvije reprezentacije. “Gordi albion“ je nešto uspješniji sa 48 pobjeda, dok su Škoti slavili 41, a 24 ogleda su završila bez pobjednika.

U prvom susretu ovog kvalifikacionog ciklusa Engleska je na Wembleyju slavila sa ubjedljivih 3:0. Nakon pet kola izabranici Garetha Southgate su lider grupe F sa 13 bodova, bez primljenog gola uz osam postignutih.

Za Škotsku susret sa najvećim rivalima ima veliki značaj ne samo zbog tradicije, nego i zbog činjenice da im je pobjeda prijeko potrebna kako bi se sa Slovenijom i Slovačkom ravnopravno uključili u borbu za drugo mjesto. Stoga se na Hampden parku večeras od 18 sati može očekivati još jedan fudbalska ljepotica u ostrvskom stilu, prije svega puna naboja, borbenosti i trke.

Od ostalih večerašnjih utakmica vrijedi spomenuti i dva duela iz grupe E. Poljska dočekuje Rumuniju i pobjedom može prići još jedan korak bliže Rusiji. U istoj grupi Crna Gora će u Podgorici tražiti trijumf nad Armenijom, kako bi zadržala realne šanse za osvajanje drugog mjesta, što bi je odvelo u baraž.

Parovi 6. kola: danas: grupa C: Azerbejdžan – Sjeverna Irska (18 sati), Norveška – Češka Republika (20.45), Njemačka – San Marino (20.45); grupa E: Kazahstan – Danska (18), Crna Gora – Armenija (20.45), Poljska – Rumunija (20.45); grupa F: Slovenija – Malta (18), Škotska – Engleska (18), Litvanija – Slovačka (20.45).

Poredak

Grupa C: Njemačka 15 bodova, S. Irska 10, Češka 8, Azerbejdžan 7, Norveška 3, San Marino 0.

Grupa E: Poljska13, Crna Gora 7, Danska 7, Rumunija 6, Armenija 6, Kazahstan 2.

Grupa F: Engleska 13, Slovačka 9, Slovenija 8, Škotska 7, Litvanija 5, Malta 0.