Promet industrije u BiH u januaru manji za 1,3 posto

industrija-proiz44
Ilustracija

Ukupni desezonirani promet industrije u BiH u januaru manji je za 1,3 posto u odnosu na decembar lani, dok je veći za četiri posto u odnosu na januar prošle godine.

Na domaćem tržištu je u januaru, u odnosu na decembar prošle godine, zabilježen pad od 4,7 posto, dok je na inostranom tržištu zabilježen rast od 2,1 posto.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, na tržištu BiH je u januaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen pad prometa industrije od 3,9 posto, dok je na stranom tržištu zabilježen rast od 10,4 posto.

U januaru 2017. u poređenju s decembrom 2016., ukupni promet rekognosciranje proizvoda manji je za 1,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto, energije za 9,2, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,8, a kapitalnih proizvoda manji je za 17,6 posto.

U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, ukupni promet intermedijarnih proizvoda veći je za 8,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,9, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7, dok je ukupan promet kapitalnih proizvoda manji za 4,7, a energije za 8,6 posto