Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo finansija

Promocija knjiga finansijskih pokazatelja u FBiH: Zabilježeno povećanje radnika i firmi

20191213_2_39823642_50324882_Web

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je tom prilikom istakla da su ovo vrlo značajne publikacije koje će biti od ogromne koristi ne samo vlastima u Federaciji BiH nego i studentima i svim drugima kojima budu potrebne informacije i egzaktni podaci o ekonomskim kretanjima u FBiH

U Sarajevu je danas u organizaciji Finansijsko-informatičke agencije FBiH (FIA) održana promocija knjiga finansijskih pokazatelja u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je tom prilikom istakla da su ovo vrlo značajne publikacije koje će biti od ogromne koristi ne samo vlastima u Federaciji BiH nego i studentima i svim drugima kojima budu potrebne informacije i egzaktni podaci o ekonomskim kretanjima u FBiH.

“Ovo su publikacije koje će služiti, prije svega, gospodarskim subjektima da se mogu usporediti, da se mogu pozicionirati i da mogu napraviti svoje razvojne programe. Ove publikacije će moći koristiti i studneti prilikom izrade naučnih publikacija kao i institucije svih razina vlasti. Ove godine imamo ukupno 13 publikacija, a to su finansijski izvještaji za deset županija, odnosno kantona, i tri publikacije na nivou Federacije, vezano za gospodarska društva i proračunske korisnike”, kazala je Milićević.

Istakla je još kako su strateški ciljevi Finansijsko-informatičke agencije FBiH u narednom periodu prvenstveno vezani za unapređenje novog informacijskog sustava, digitalizaciju i zaštitu podataka.

Direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović je izjavio da informacije u današnje doba spadaju u najvrednije resurse, naglasivši kako je vrlo važno informacije na vrijeme pretvoriti u znanje.

“Ovim projektom približavanja informacija o finansijskim pokazateljima u Federaciji BiH ispunjavamo nekoliko ciljeva, a to je da podatke koje imamo u sistemu pretvorimo u informacije, a informacije u znanje. Ovo je tek početak gdje smo u 13 knjiga objavili preko pet hiljada stranica kroz tabele, grafikone i analize. Sve pakazatelje transparentno i na vrijeme dostavljamo onima kojima su potrebni. Mi smo ujedno napravili i softver gdje ćemo ono što smo radili preko 90 dana sada biti u stanju uraditi za 90 minuta”, rekao je Mahmutović.

Napomenuo je također da su sve informacije i podaci u publikacijama zasnovani na realnim ekonomskim pokazateljima u periodu od 2014. do 2018.

“Te inforamcije govore kroz ovaj trend od pet godina da imamo povećanje radnika, povećanje firmi, imovine, povećanje prihoda, imamo i povećanje izvoza. Znači, sasvm jedan pozitivan trend. Da li je on dovoljno velik i brz, to je sad nešto drugo. Ali ako uzmemo u obzir situaciju kakva jest, mislim da su svi pokazatelji kroz ovih pet godina pozitivni”, kazao je Mahmutović.

Prema podacima iz publikacija, na kraju 2018. godine na tržištu FBiH poslovala su ukupno 22.952 privredna društva, što je za 558 društava više nego u 2016. godini.

Vrijednost poslovnih prihoda, koja su privredna društva u FBiH ostvarila u 2018. godini, iznosila je više od 49,5 milijardi KM, što je za približno 1,5 milijardu KM više nego godinu ranije. Također se navodi da prihodi od izvoza, u period 2016. – 2018. bilježe opšti rast, i po vrijednosti i po učešću.

Prezentaciji knjiga finansijskih pokazatelja u Federaciji BiH prisustvovali su brojni kantonalni ministri, ekonomski stručnjaci i drugi zvaničnici.