Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gelecek Partisi (Stranka budućnosti)

Okrenuo leđa Erdoganu: Bivši turski premijer Davutoglu osniva novu stranku

SmartSelect_20191212-224306_Facebook

Davutoglu je bio dugogodišnji saveznik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, i njegova ostavka u septembru nanijela je udarac i turskom čelniku i njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP)

Bivši turski premijer, Ahmet Davutoglu, objavio je u petak formiranje nove stranke, tri mjeseca nakon što je podnio ostavku u vladajućoj stranci AKP.

Stranka je nazvana Gelecek Partisi (Stranka budućnosti), saopćio je Davutoglu u Ankari, prenosi dpa.

– Danas osnivamo stranku riječima: „Budućnost pripada našem narodu, budućnost pripada Turskoj” – kazao je.

Davutoglu je bio dugogodišnji saveznik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, i njegova ostavka u septembru nanijela je udarac i turskom čelniku i njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP).

Dugo tinjajuća pobuna unutar AKP pojačana je njenim porazima na lokalnim izborima održanim širom zemlje u martu, posebno u ekonomskim središtima i urbanim centrima.

U rijetkom činu oštrih kritika u aprilu, Davutoglu je optužio savezništvo AKP s ultranacionalistima za izborni poraz.

Kada je stranka prozvala njega i druge nezadovoljne članove i pozvala je na njihovo izbacivanje, on je odlučio da podnese ostavku u septembru.

Davutoglu je izjavio na konferenciji za novinare da preuzima „istorijsku odgovornost na stvaranju novog političkog pokreta i otvaranju novog puta“.

Više nije moguće obavljati dužnost pod sadašnjom administracijom AKP, koje naziva sve kritike „izdajom“, tvrdi on.

Također se očekuje da objavi osnivanje vlastite stranke Ali Babacan, jedan od osnivača AKP koji je napustio stranku u julu pozivajući se na razlike između njegovih stavova i onih koji vladaju u stranci.