Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izlagači iz Hrvatske i regije

Pršut “Smjeli” iz Dugopolja šampion Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu

Vlado prancic_smjeli

Hrvatska je inače na nivou EU oznakom zemljopisnog porijekla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, koji se održava 23. i 24. avgusta, titulu šampiona odnio je pršut “Smjeli” iz Dugopolja, saopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), naglasivši da je u pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 miliona kuna.

Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tokom dva dana okupio je zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije, piše Hina.

-Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 miliona kuna- rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na svečanom otvorenju manifestacije u petak u Drnišu.

Kovačević ističe da je pršut i ključ hrvatskog turizma kakvome težimo, dodana vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Naime, gosti u Hrvatskoj traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog porijekla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

Hrvatska je inače na nivou EU oznakom zemljopisnog porijekla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.