Prvi put izložena zlatna poluga vrijedna milion KM (FOTO)

U Hrvatskoj je po prvi put predstavljena zlatna poluga mase 12,44 kilograma vrijedna 500 hiljada eura (oko milion KM). Zlatna poluga je na svega par sati izložena u lobiju poslovne zgrade Eurotower u kojoj je i sjedište tvrtke Moro & Kunst.

Predstavljena zlatna polugu je standarda Good Delivery koji garantira najvišu kvalitetu i čistoću zlata. Iz nje se kuju Bečki filharmonici i zlatne poluge od čistog zlata, najviše finoće.

Zlatna poluga izložena je ispod staklene stijene kroz koju je moguće doprijeti objema rukama te iskušati masu zlata.

Masa poluge po prvi prezentirane u Hrvatskoj je 400 unci zlata ili mase 12,44 kilograma. Cijena poluge je oko 500 hiljada eura, ovisno o kretanju cijene zlata na svjetskoj burzi.

Moro & Kunst firma je međunarodni trgovac zlatom i zastupnik austrijske kovnice Münze Ӧsterreich na hrvatskom tržištu.

Zlatna poluga London Good Delivery Bar je jedna od rijetkih plemenitih kovina s kojom se trguje na vodećim međunarodnim tržištima.

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, World Gold Councila, Hrvatska nema svojih zlatnih rezervi, dok svjetske velesile značajan postotak novčanih rezervi čuvaju upravo u zlatu.

Najviše zlatnih poluga čuva se u trezorima SAD-a, 8.133,5 tone zlata, slijedi Njemačka sa 3.377,5 tona zlata te Međunarodni monetarni fond (IMF) s 2.814 tona.

Među prvih deset zemalja s najviše zlatnih rezervi u centralnim bankama su i Italija, Francuska, Kina, Rusija, Švicarska i Japan.

IZVORAnadolija
PODIJELI