Biznis

japan

Prvi put nakon dvije godine ublažavaju mjere za ulazak stranih turista u zemlju

10/06/2022
Foto: Unsplash

Danas su otvorene procedure prijava potrebnih za ulazak, a dolasci se očekuju najranije krajem juna, iako su aerodromske službe za imigraciju i karantin u pripravnosti za sve moguće dolaske

Japan je u petak ublažio pravila za ulazak u zemlju za strane turiste i počeo primati prijave, ali samo za one s paket aranžmanima uz vodiče koji su spremni slijediti pravilo nošenja make i druge antivirusne mjere, dok zemlja oprezno pokušava da balansira poslovne interese i borbu protiv ponovnog širenja Covid epidemije, prenosi AP.

Danas su otvorene procedure prijava potrebnih za ulazak, a dolasci se očekuju najranije krajem juna, iako su aerodromske službe za imigraciju i karantin u pripravnosti za sve moguće dolaske.

Japanska turistička agencija kaže da se prihvataju ture iz 98 zemalja i regija, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Kinu, Južnu Koreju, Tajland i Singapur, za koje se smatra da imaju nizak rizik od infekcije.

Djelomično obnavljanje međunarodnog turizma u Japanu provodi se prema smjernicama zasnovanim na eksperimentu provedenom krajem maja. Učestvovalo je oko 50 učesnika, uglavnom zaposlenih u turističkim agencijama iz Australije, Singapura, Tajlanda i Sjedinjenih Država.

U jednom slučaju, turneja za četvoročlanu grupu je otkazana kada je jedan od učesnika bio pozitivan na COVID-19 nakon dolaska u Japan.

Prema smjernicama, od učesnika se traži da većinu vremena nose maske i da su platili osiguranje za pokrivanje medicinskih troškova u slučaju da se zaraze COVID-om. Pravila ne postavljaju ograničenje za broj ljudi u jednoj grupi, ali vodiči moraju biti prisutni tokom čitavog putovanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.