Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi strani radnici stigli na Jadran: Očekuju plate veće od 500 eura

jadran

Turistička sezona je pred vratima, a hrvatski turizam ponovo će se naći u problemu zbog manjka radne snage. Situaciju trebaju olakšati kvote za uvoz radne snage. Prvi inozemni radnici na Jadran su već stigli, no od 4.000 dozvola nije iskorištena ni trećina.

Na rivi u Cavtatu gotovo da nema ugostitelja koji ne traži par ruku više za srce sezone. Iz Skoplja u Konavle stigao je kuhar Saša. Kaže, zaradit će barem dvostruko više nego u svojoj zemlji. Očekivanja radnika su da zarade više od 500 eura mjesečno.

Hrvatska je za ovu godinu pripremila 4.660 radnih dozvola za inozemne radnike u turizmu, a dvojica pomoćnih kuhara iz Banje Luke stigli su u restoran u Dubrovniku.

”Došla sam prije 15 dana, došli smo da radimo i za sada je sve ok”, rekla je Zorica iz Banja Luke.

Poslodavci poručuju kako će kvote olakšati situaciju i oporaviti tržište rada.

”Uzeli smo ljude s iskustvom. Podići će konkurenciju na tržištu rada. Zadnjih nekoliko godina ste imali situaciju da morate primiti koga god, ko god vam dođe na vrata vi ste sretni da je uopće došao neko raditi. Tako uopće ne možete rangirati neku kvalitetu rada”, rekao je ugostitelj Ante Vlašić.

Od 4.600 radnih dozvola za strance, dosad ih je iskorišteno tek 1180. Ministar se nada kako će do početka sezone sve biti iskorištene, a stanjem na tržištu je zadovoljan, prenosi Dnevnik.hr.

”Uskoro ćemo krenuti s kampanjom ‘Zaposli se u Hrvatskoj’ kojom želimo aktivirati 160 hiljada nezaposlenih, individualno pristupiti svakome, propisati mjeru aktivne politike zapošljavanja u kojom ističem i u sezoni mjeru stalni sezonac, bilo da se prekvalificiraju ili nađu posao u sezoni”, rekao je Marko Pavić, ministar rada i penzionog sistema.

No bivši ministar rada Mirando Mrsić upozorava kako bez većih plaća nema rješenja:

”Ono što mora napraviti je proširiti kolektivni ugovor za turističku djelatnost tako da poveća plaće u turističkoj djelatnosti.”

Na Zavodu za zapošljavanje je oko 14.000 ljudi koji imaju kvalifikacije, iskustvo ili želju raditi u uslugama i ugostiteljstvu. Računica je to koja zove na hitnu reakciju.