Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New York – Miami

Putnički avioni Boeing 737 Max ponovo lete nakon skoro dvije godine zabrane

Vlasti SAD-a u novembru su izdale dozvolu za ponovno korištenje putničkog aviona Boeing 737 Max koji su povučeni iz upotrebe u martu 2019. godine, nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji

Putnički avioni Boeing 737 Max danas ponovo lete u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čime je okončana skoro dvogodišnja zabrana njihovih letova zbog dvije nesreće u kojima je živote izgubilo 346 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi let kompanije American Airlines Boeingovim avionom 737 Max organiziran je na liniji New York – Miami.

Vlasti SAD-a u novembru su izdale dozvolu za ponovno korištenje putničkog aviona Boeing 737 Max koji su povučeni iz upotrebe u martu 2019. godine, nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji.

Federalna uprava zrakoplovstva (FAA) odobrila je ponovne letove tog tipa aviona nakon što su proteklih 20 mjeseci provedene detaljne analize i tehničke korekcije na tim letjelicama.

U Indoneziji je u oktobru 2018. godine u padu putničkog aviona na letu JT610 kompanije Lion Air poginulo 189 osoba i bila je to prva avionska nesreća aviona Boeing 737 Max.

U martu prošle godine ponovo se dogodila nesreća s istim tipom putničkog aviona, a tog puta je u Etiopiji život izgubilo 157 osoba koje su bile na letu Ethiopian Airlinesa.

Istragama je utvrđeno da su obje nesreće izazvane greškama na senzorima za određivanje ugla uspinjanja aviona.

Nakon tih nesreća vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Holandije, Austrije i drugih zemalja su privremeno prekinule kontrolu letova Boeingovih aviona 737 Max.