granično područje

Dvije osobe povrijeđene u zemljotresu, načelnik Kostajnice proglasio vanredno stanje

Ono što sad znamo je da je jedna zgrada oštećena u većoj mjeri i da nije pogodna za stanovanje. Riječ je o zgradi sa 25 stanova. Još jedna zgrada sa dva stana je evakuirana. Tu je i deset privatnih kuća koje smo evakuirali. Svi evakuirani su zbrinuti izvanredne smještaje ili kod rodbine i komšija, kazao je glasnogovornik općine Kostajnica Pašić

Načelnik opštine Kostajnica proglasio je vanredno stanje u ovoj opštini, potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol Opštine i rekao da je zemljotres u ovoj opštini Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije osobe lakše su povrijeđene.

Pašić je za AA kazao kako je riječ o dvije osobe koje su povrijeđene od pada šuta ili nekih predmeta u njihovom domu tokom zemljotresa, a među njima je i jedna djevojčica.

“Srećom, riječ je o lakšim povredama i oni su nakon ukazane ljekarske pomoći pušteni na kućno liječenje“, kazao je Pašić.

“Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave takođe nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo da li ima povrijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Obezbjedićemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uslovni za stanovanje i nadamo se da će se tokom dana situacija smiriti i da ćemo krenuti sa raščišćavanjem”, rekao je Pašić i dodao da se potres osjetio jako u ovoj opštini.

Naglasio je da se građanima u ovoj opštini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Krizni štab Kostajnice je u stalnom zasjedanju i pomno prati situaciju nakon zemljotresa, a večeras je održao i sastanak s Republičkim upravom civilne zaštite. Analizirane su današnje aktivnosti i napravljen okvirni plan aktivnosti za sutra.

Pašić je kazao da sutra u Kostajnicu dolaze nadležni zvaničnici, statičari i inženjeri koji će izvršiti analizu stepena oštećenja na objektima i izdati dalje preporuke.

Radovan Višković, premijer RS, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

Zemljotres 6,3 stepeni po Richteru danas je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, a osjetio se u zemljama regiona pa i Mađarskoj, Austriji i čak Njemačkoj.

U razornom potresu smrtno je stradalo sedam osoba, a isto toliko osoba je teško povrijeđeno, dok je njamanje 20 osoba lakše povrijeđeno. U toku su akcije spašavanja iz ruševina.