slovenska vlada

Radni migranti ipak lakše u Sloveniju

Slovenija-granica

Izuzeće od karantene za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra

Slovenska vlada odlučila je u četvrtak da migranti zaposleni u slovenskim poduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati pokazivati covid potvrde i testirati se dva puta sedmično na covid-19.

Potvrde o vakcinisanju i testiranje propisivala je ranija uredba koja je zamijenjena novom po kojoj strani radnici neće morati ni u karantenu.

No, to odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU-a ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše deset kilometara zračne linije od slovenske granice.

Izuzeće od karantene za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra.

Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju dokazati da se preboljeli covid-19, da su negativni na testu ili da su vakcinisani. U suprotnom će morati u karantenu.

Vlada je također odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja te ugostitelji posebnom aplikacijom trebati kontrolirati jesu li posjetitelji zaštićeni, odnosno jesu li vakcinisani, preboljeli covid ili imaju negativan test.

Dužnosnici svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg vakcinisanja, kako bi se na jesen izbjegao intenzivniji val zaraza i opterećenje bolničkog sistema.

Leon Cizelj, naučnik s instituta “Jožef Štefan” koji za vladu radi projekcije kretanja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizirano oko 60 posto ukupnog stanovništva, bilo da su preboljeli covid-19 ili vakcinisani.

“To je dobra vijest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900 hiljada ljudi koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt”, upozorio je Cizelj.