Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Radnike u privatnim firmama će zaobići novi zakon o uvezivanju staža

24/02/2016

Radnici privatnih preduzeća neće biti obuhvaćeni novim zakonom o uvezivanju staža, piše Večernji list BiH.

Naime, prema informacijama iz Federalnog ministarstva rada i socijalne zaštite, razmatra se mogućnost analize kojom će se, prije svega, vidjeti kolika bi finansijska sredstva bila potrebna za tu namjenu te će tačniji podaci o broju radnika i finansijskim sredstvima biti predstavljeni Vladi FBiH, koja će donijeti konačnu odluku u kojem smjeru će se ići s rješavanjem ovog pitanja.

“Radni tekst navedenog zakona je načinjen i pri izradi istog uzeta je u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom navedenog zakona obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih firmi”, navedeno je iz ovog ministarstva.

Nadalje navode kako u FBiH postoji veliki broj ljudi koji imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz penzionog i invalidskog osiguranja, ali ta prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje.

“Riječ je oko 65 hiljada ljudi, dok njih 25 hiljada, zaključno s 2015. ima ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja. U idućim godinama, broj osoba koje budu ispunjavale uvjete za ostvarenje prava će padati”, navodi resorno ministarstvo.

Nadalje ističu kako je Vlada FBiH, u prijedlogu budžeta za ovu godinu, predvidjela 52 mil. KM za ovu svrhu, a, prema procjenama, za realizaciju cjelokupnog financiranja doprinosa u idućim godinama, na minimalnu osnovicu, potrebno je osigurati oko 453 mil. KM. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, predložit će PFBiH zakon o uvezivanju radnog staža čiji je rok za donošenje prolongiran radi uzimanja u obzir svih aspekata i osiguranja sredstava za financiranje istoga.

“Očekujemo da će PFBiH o istom odlučivati u prvoj polovini ove godine”, navode iz resornog ministarstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.