Predsjednik Albanije dočekan u Sarajevu uz najviše državne počasti (FOTO)

BiH

Predsjednik Albanije u Sarajevu

Bujar Nishani, predsjednik Republike Albanije, doputovao je danas u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Albanskog predsjednika su ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu uz najviše državne počasti dočekali Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva.

Nakon svečanog dočeka, uslijedit će susret sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim i zajednički sastanak delegacija Bosne i Hercergovine i Albanije.

Potom će se na konferenciji za novinare obratiti predsjedavajući bh. Predsjedništva Čović i albanski predsjednik Nishani.

Albanski predsjednik će se tokom dana susresti i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. U popodnevnim satima Nishani će biti domaćin prijema u hotelu Europa za Albance koji žive u BiH i prijatelje Albanije iz BiH.

U intervjuu koji je u novembru prošle godine dao za Anadolu Agency, Bujar Nishani je naglasio važnost razvijanja saradnje svih zemalja Zapadnog Balkana za budućnost tog prostora, potcrtavši značaj Berlinskog procesa koji je pokrenut na inicijativu Njemačke, te u okviru njega, rada na ekonomskim projektima značajnim za regiju.

S tim u vezi Nishani je kazao kako “ne možemo promijeniti gdje se nalazimo, mjesto gdje se rađamo, gdje podižemo našu djecu, ne možemo promijeniti mjesta budućih generacija. Na ovim smo prostorima, bićemo tu, tako da, ako smo gubili u prošlosti, to nije izgovor da mislimo istim mentalitetom i u budućnosti”.